Verslag Codarts Bass & Drum Masters met video

Liveverslag vanuit Rotterdam

Events 16-03-2017 11:08

Tijdens de volgeboekte Bass & Drum Masters dag bij Codarts in Rotterdam, 16 maart 2017, mede-georganiseerd door De Bassist en Slagwerkkrant, hebben we live verslag gedaan op de website met tekst, foto's en video's: zie het artikel hieronder met de verslaggeving over de concerten, workshops en masterclasses van de volgende ritmesecties: Hans Eijkenaar & Michel van Schie, Lucas van Merwijk & Jeroen Vierdag, Martijn Vink & Frans van Geest & Aram Kersbergen, Joost Patocka & Marius Beets, Mark Schilders & Stefan Lievestro, Jimmi Hueting & Daniël Eskens en tal van instrumentalisten, dit keer ter begeleiding van de ritmesecties!


Vandaag is de redactie van De Bassist en Slagwerkkrant bij het nieuwe evenement Bass & Drum Masters dat Codarts samen met onze bladen organiseert. Alle bas- en drumdocenten van Codarts doen de hele dag concerten, workshops en masterclasses. Martine Sipma, Erk Willemsen en Chris Dekker verslaan deze dag, donderdag 16 maart 2017. Houd deze blog bij en bekijk de videofragmenten! In omgekeerde chronologische volgorde!

En nu is het 22.00 uur en hebben we 10 uur lang ritmesectietoppers aan het werk gezien bij Codarts in Rotterdam. Het was een geweldige dag, met alle smaken drummers en bassisten vertegenwoordigd die les geven op dit Rotterdamse conservatorium. Met heel veel muziek (bekijk de video's!) en stapels tips en inspirerende wetenswaardigheden. 

 

Open Source
Hans Eijkenaar - drums | Marco Dirne - bas | Ronald Kool - toetsen | Martijn van Agt - gitaar
Voor de laatste workshop van deze dag staat staat er achter de band een groot whiteboard met notenbalken. Vlak voordat de band begint, schrijft Hans Eijkenaar een willekeurig akkoordenschema op. Samen met bassist Marco Dirne, toetsenist Ronald Kool en gitarist Martijn van Agt demonstreert hij hoe je een dergelijk schema op diverse manieren vorm kan geven. Ze spelen het schema in verschillende stijlen zoals funk, pop, stevige rock, ska en jazz, waarbij veelal de groove die Eijkenaar inzet de gekozen stijl bepaalt. Naar aanleiding van een vraag uit het publiek laten ze ook horen hoe je het nummer zou kunnen spelen als je er rekening mee moet houden dat er nog een vocalist bij gaat komen. Er worden ritmische accenten toegevoegd aan het schema en Marco Dirne demonstreert hoeveel invloed de timing van de bassist op een nummer kan hebben. Hij geeft voorbeelden van een luie timing en van óp de tel spelen.
Als het eerste akkoordenschema in de woorden van Hans Eijkenaar "als een sinaasappel is uitgeperst", mag iemand uit het publiek een willekeurig schema op het bord schrijven. De Codarts student kiest voor een gewaagd schema in een 7/8 maatsoort, en ook daar weet de band een overtuigend stuk muziek van te maken.
Om de avond af te sluiten spelen ze toch ook maar een classic: Chameleon van Herbie Hancock, een groovend, funky nummer waarbij Marco Dirne afwisselend synthbas (toetsen) en basgitaar ter hand neemt. Zie de video! 


 

Art Of The Trio
Marius Beets - bas | Joost Patocka - drums | Miguel Rodriguez - piano 
Marius Beets begint de workshop met een stukje geschiedenis. In de jaren twintig waren er veel musicals met muziek geschreven in Tin Pan Alley, door mensen als Porter en Gershwin. De bladmuziek werd verkocht, mensen speelden dit thuis en dit werden de jazz-'standards'. Bebopmuzikanten gebruikten de akkoordenschema's weer als basis en iedere jazzmuzikant zou deze moeten kennen als basis. Leer ze van albums, maar spreek daarna met je trio af hoe je het gaat spelen, maak eventueel arrangementen en zoek een manier van spelen die voor jullie goed is. 
Joost Patocka voegt daar aan toe dat jazz een taal is. Als je Spaans wilt leren, ga je naar Spanje, lees je Spaansen kranten en luister je Spaanse radio. Zo moet je jazz leren door alleen maar jazz te draaien. Veel mensen denken het te kennen, maar het is met 'als mij' en 'dan ik': iedereen begrijpt het eerste, maar juist is het niet.



Daarna hebben de heren het vooral over dynamiek en opbouw. Begin als drummer met brushes en ga over op stokken. Een pianist moet vooral 'voor zijn buik' spelen. Pianisten die meteen hoog gaan 'moeten afgeschoten worden', beweert Marius, maar natuurlijk met een dikke knipoog, om later per ongeluk zelf te snel de hoogte in te gaan op zijn bas. Gelukkig heeft hij zelfspot en geeft hij zelf zijn overenthousiasme toe. De conclusie? Geef niet alles meteen weg en hoewel je mensen best even mag laten schrikken met iets heftigs tussendoor, is een goede opbouw alles. En communiceer. Let op elkaar. Zelfs een podiumopstelling waarbij je elkaar goed hoort en ziet is daarbij belangrijk. 
Een trio is moeilijk. Dynamiek is lastiger aan te brengen, er is veel ruimte en het is een goede leerschool. Ook jamsessies worden door de heren aangeraden. Daar maak je alles mee, ook de problemen, die je thuis met oefenen niet tegenkomt. Door slechte omstandigheden leer je met alles omgaan wat je later tijdens concerten kunt meemaken. Ben je onzeker? Wees dienend voor andere muzikanten, voordat je zelf gaat experimenteren. 
Veel samenspelen met dezelfde muzikanten is ook belangrijk, zodat je elkaar leert kennen qua timing en feel. Na een tijdje merk je dan ook beter met wie je graag speelt en met wie niet.  

European Jazz
Stefan Lievestro - bas | Mark Schilders - drums | Reinier Baas - gitaar
Het publiek is in grote getale op komen dagen bij deze dag. Maar is misschien ook wat tam. Weinig vragen! Maar misschien is dat wel zo omdat ze graag luisteren, want de muziek is van zo’n hoog niveau dat je door alleen te luisteren al iedere minuut leert… Zeker is dat het geval bij Mark Schilders en Stefan Lievestro. Waanzinnig mooie muziek. Ze spelen stukken van Schilders en van gitarist Reinier Baas, die weer laat zien dat hij misschien wel de allerbeste jazzgitarist van dit moment is. Zijn versie van Stella by Starlight is avontuurlijk en tamelijk onnavolgbaar. Dat is sowieso bij dit trio aan de hand: oren spitsen, want die is hogeschoolwerk. 

Big Band Time
Martijn Vink - drums | Frans van Geest - bas | Aram Kersbergen - bas | Codarts Big Band
Drummer Martijn Vink en - afwisselend - bassisten Frans van Geest (contrabas) en Aram Kersbergen (contrabas en elektrische basgitaar) spelen een aantal stukken met de Codarts Big Band. Niet alleen de ritmesectie, maar de hele band swingt en groovt dat het een lieve lust is. Martijn Vink vertelt tussen de stukken door over feel en aanpak, over 'quarter note feel' en de exactheid waarmee de 'chase music' composities (muziek bij achtervolgingsscenes) gespeeld worden. Verschillende solisten op trompet, piano en sax laten zich van hun beste kant horen.
Er staan diverse stukken van Quincy Jones op het programma, die Vink en Kersbergen onlangs met het Metropole Orkest samen met Quincy Jones in Loneden hebben uitgevoerd, waaronder Moanin'. Ook worden uitstekende, verrassende uitvoeringen van Giant Steps en Strike Up The Band ten gehore gebracht. Bassist Aram Kersbergen vertelt dat de manier waarop hij speelt afhankelijk is van hoe de drummer speelt: als de drumpartij basic is, bast hij druk en vice versa.  
Een fragment van een van de chase music stukken, Call Me Mr Tibbs



Eijk & Van Schie Studiowerk
Michel van Schie - bas | Hans Eijkenaar - drums
In een overvolle studioruimte op de tweede verdieping van het WMDC gebouw demonstreert het ritmetandem dat bestaat uit Michel van Schie en Hans Eijkenaar hoe ze te werk gaan in de studio. Dit doen ze aan de hand van een ballad die ze ooit met Anouk opnamen en een nummer van Tessa Boomkamp dat ze onlangs inspeelden. In een aangrenzende ruimte speelt Eijkenaar zijn drumpartij, terwijl Van Schie uiterst ontspannen tegelijkertijd zijn baspartij opneemt. De aanwezige bassisten en drummers (m/v) zien op een groot scherm wat er op het computerscherm gebeurt en door een groot raam zien ze Hans Eijkenaar achter zijn drumkit zitten. Er is genoeg gelegenheid om vragen te stellen en er wordt een aantal sappige anekdotes verteld over wat het tandem meemaakte tijdens al het studiowerk dat ze gedaan hebben. In een seizoen van The Voice Of Holland spelen ze zo 300 nummers. 'Indrukwekkend' is het woord dat deze clinic goed samenvat.  

 

Sticks & Wires
Lucas van Merwijk - drums | Jeroen Vierdag - Bas | Abel Marcel - piano
Bij Lucas van Merwijk en Jeroen Vierdag staat latin centraal. Van Merwijk legt ons van alles uit over de verschillende ritmes die van oorsprong van de straat komen. Rumba clave versus son clave en 123-12 versus 12-123. De meegekomen Latijns-Amerikaanse pianist Abel Marcel weet droog te melden dat Cubanen geen verschil zien: 'Het is maar net waar je begint te tellen..,'. Lucas zelf laat de verschillende beats door elkaar lopen. Traditioneel gebeurt dat misschien niet, maar in dit trio is iedereen vrij om te doen wat past. En dat gebeurt. Ze spelen voor het eerst in deze samenstelling, maar dat is niet te merken, en smaakt naar meer. Met veel oogcontact tussen de muzikanten gaan stukken naadloos in elkaar over en er is voor alle drie genoeg ruimte voor solo's. Jeroen Vierdag, veel spelend met duim en vooral vingers, haalt een lekker vette, korte, knorrende Jazz Bass-sound uit zijn bas en hij speelt soms met de piano mee, vaak er tegenin en daarnaast wat heerlijke solo's, waarbij werkelijk ieder stukje toets verkend wordt. Contrabas wordt afgewisseld met gefrette viersnaar, maar spel en sound zijn bij beide indrukwekkend. In de songs vormt de piano vaak de basis, waarbij de bas steeds subtiel varieert in partij. Lucas laat zien dat hij zowel subtiel kan begeleiden als zeer dynamisch kan soleren. 

Jo Goes Hunting
Jimmi Hueting – drums | Daniël Eskens – bas | en band
Op Noorderslag en bij DWDD maakten ze al indruk en tongen los en de kans is groot dat we komend jaar veel van Jo Goes Hunting gaan horen. De band heeft ex-Codarts-student Jimmi Hueting als basis. Hij drumt, zingt en is ook op het podium letterlijk het middelpunt. Om zich heen heeft hij een band met synths, gitaar/lap steel, een backing vocaliste die ook de percussie voor haar rekening neemt en oud-student Daniël Eskens op bas. Het is vandaag meer spelen dan clinic of workshop en waarom ook niet. De band maakt avant-garde pop/rock/jazz. Aparte, maar pakkende zanglijnen worden gesaboteerd met freaky synths en gitaareffecten. Beats en sounds wisselen elkaar in razend tempo af, terwijl het een geheel blijft. Aan de regelmatige lachende blikken is te zien dat er behoorlijk wordt geëxperimenteerd op het podium,maar het is vooral de strakke basis die opvalt. Instrumenten vullen elkaar aan, spelen unisono of wisselen elkaar mooi af. De zingende drummer gooit er verrassende fills doorheen en Daniël speelt mooie, melodieuze, gortdroge plectrumbaslijnen, met veel palm-muting, op zijn oude P met flatwounds. Daarnaast staat er een basssynth voor wat extra sounds. Ritmisch, freaky, bijzondere drums, melodieuze bas en toch pakkend en met een goede sound. Genoeg moois voor de aanwezige ritmetandems dus.

World Beats
Lucas van Merwijk - drums | Jeroen Vierdag - bas | percussiegroep met Nils Fischer, Martin Verdonk, Bart Fermie, Maxim Zettel, en Udo Demandt.
De dag opent met de world beats van dit zevental. Een uitgelaten opening met drums-basduo Lucas van Merwijk en Jeroen Vierdag, versterkt door een keur aan Codarts percussiedocenten. Ze kiezen voor een gezamenlijk thema, afgewisseld met solo's, waarin vooral ook Maxim Zettel opvalt met zijn pandeiro-solo. En er is natuurlijk een gezamenlijke spectaculaire percussiebreak! 


 
Jeroen Vierdag soleerde over het percussiegeweld heen. 

 

Klik hier voor de programmatoelichtingen van deze dag, 16 maart 2017, tussen 12:00 uur 's middags en 22.00 uur 's avonds. 
Op de site van De Bassist
Op de site van Slagwerkkrant.

zoeken
zoeken