Winnaar Popscriptieprijs 2004 bekend

Muzieknieuws 21-01-2005 21:08

Natasja Oosten, studente muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht, heeft de Popscriptieprijs 2004 gewonnen. De prijs, een bedrag
van 500 euro, werd donderdag 20 januari uitgereikt in zaal Fantasio van het Nationaal Pop Instituut (NPI).

In haar winnende scriptie "Sound Barriers, Sound Carriers" onderzocht Oosten de invloed van de Amerikaanse luchtmachtbasis in Soesterberg op de Nederlandse popmuziek. Een terechte winnaar aldus het juryrapport:
"Een particulier maar bijzonder interessant onderwerp. Een scriptie met een duidelijke probleemstelling, helder geschreven en goed geïllustreerd. Met haar scriptie heeft Natasja Oosten een voetnoot uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek doen promoveren tot een paragraaf."

De Popscriptieprijs is een initiatief van het Popinstituut om wetenschappelijk onderzoek naar popmuziek in al zijn facetten te stimuleren. De jaarlijkse prijs werd in 2002 voor het eerst uitgereikt.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jan van der Plas (beleidsmedewerker en docent aan de Fontys Rockacademie en ad-interim hoofdredacteur Aloha: People & Music), Leenke Ripmeester (wetenschappelijk medewerker Universiteit van Amsterdam), Tom Engelshoven (hoofdredacteur Oor, winnaar Pop Pers Prijs), Stine Jensen (wetenschappelijk medewerker Universiteit van Amsterdam) en Tom ter Bogt (bijzonder hoogleraar popmuziek Universiteit van Amsterdam).

zoeken
zoeken