Finalisten het Uur U 2005 bekend

Muzieknieuws 13-03-2005 22:16

Op donderdag 24 maart halen de vijf finalisten voor Het Uur U 2005 alles uit de kast om de felbegeerde U-bokaal in de wacht te slepen. De vijf acts die het tegen elkaar gaan opnemen zijn Circle J, Garcia, Land of Airplanes, Sunset Vertigo en TreaT.

Wie wordt de opvolger van eerdere winnaars Gloricz Jim, Sandusky, Eleven en The Gasoline Brothers?

Tijdens de finale geldt maar één regel: the winner takes it all! Een net toegevoegde prijs is echter een troost voor alle finalisten: het Bevrijdingsfestival Utrecht zal een band uitkiezen die daar op 5 mei mag optreden.

Circle J, met Remco van Brink achter de drumkit, maakt prettig gestoorde nederlandstalige punk; een mengeling van punkstijlen met een vleugje folk, ingebracht door een bouzouki. Onder invloed van bands als NOFX, Rancid en Flogging Molly, laat Circle J je dansen, springen en schreeuwen van geluk.

Garcia, met Orphanage-drummer Sureel op de drumkruk, maakt stevige songs, soms ondersteund door sferische samples, soms door een stuwende beat. Maar vooral ook rauw en kaal.

De beste omschrijving van de stijl van powerrock trio Land of Airplanes, met Maarten Moerland op drums, is waarschijnlijk 'airplane-rock'. Een geval van 'eerst horen, dan snappen'. Energieke optredens worden gecombineerd met melodie en emotie, een synergie van energie en gepassioneerd spel.

Drummer Stephan Beuving en de rest van Sunset Vertigo maken alternatieve, melodieuze rock, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan dynamische wisselingen. Rauw stampwerk wordt afgewisseld met subtiele stukken.

De half-Griekse hiphopheld en beatcreator TreaT (echte naam: Damian Toroz) is trots op zijn stad Utrecht. Geïnspireerd door artiesten als Tupac en Nas is hij zijn eigen teksten gaan schrijven en later ook zijn eigen hiphop beats gaan maken. TreaT ligt erg lekker in je gehoor en krijgt elke zaal plat.

De uiteindelijke winnaar gaat niet alleen naar huis met de U-bokaal, maar krijgt ook € 250,- cash, studiotijd in Studio Mailmen, een waardecheque van muziekzaak Stand-by, gehoorbeschermers van Eartech, een plaats in de halve finale van Het Geheim van Utrecht en natuurlijk 'eeuwige fame & fortune'.

De finale vindt plaats in Tivoli Oudegracht. De zaal gaat om 19:30 uur open, entree is € 6,-
zoeken
zoeken