Nieuw contract voor Krezip

Muzieknieuws 04-03-2005 18:25

Drummer Bram van den Berg en de overige leden van Krezip hebben opnieuw een platencontract met een major. Het gaat om Sony BMG Music Entertainment. Het nieuwe album "What Are You Waiting For" zal op 9 mei via dit label verschijnen.

Krezip is de eerste Nederlandse band die is getekend door Sony BMG. Volgens een woordvoerder van het label is de overeenkomst met Krezip uniek, omdat een samenwerkingsmodel is gezocht waarbij "de belangen van de artiest, het management en de muziekmaatschappij zijn gebundeld in een vorm waarin de partners een collectieve verantwoordelijkheid nemen voor het totale project".

Als gevolg van deze opzet is er een zogenaamd 'profit sharing-model' gemaakt voor de verdeling van de inkomsten. Het model is niet meer gebaseerd op de traditionele artiestenovereenkomst. Daarnaast is er een andere beheersstructuur van de opgebouwde rechten.

Hoewel details van de overeenkomst onbekend zijn, lijkt het erop dat het niet alleen om opbrengsten uit de verkoop van CD's gaat, maar ook om het geld dat binnenkomt via concerten, merchandise en nieuwe manieren van distributie zoals betaalde downloads en ringtones.

Krezip stond eerder onder contract bij Warner Music Benelux, maar dat label stopte in 2004 met vrijwel alle nationale artiestenen als gevolg van een reorganisatie waardoor 20 procent van de arbeidsplaatsen verdween. Ook de Postmen en Ilse DeLange kwamen daarom op straat te staan.

Eind jaren 80 dumpte de platenmaatschappij, toen nog WEA, ook zijn complete Nederlandse artiestenstal, omdat de verkoop van Nederlandse artiesten niet succevol genoeg geacht werd. Hierdoor kwamen bekende namen als Loïs Lane en Fatal Flowers ineens op straat kwamen te staan.
zoeken
zoeken