Terugkeer van het Noordschok festival

Muzieknieuws 05-03-2005 21:12

Alle metal en hardcore liefhebbers opgelet: na een jaar afwezigheid is de schok van het Noorden terug! Op zondag 27 maart 2005 vindt de derde editie van Noordschok plaats.

Naast twaalf geselecteerde Noordelijke hardcore- en metalbands, vier bands van het hardcorelabel Garden of Exile en de winnaar van Metal Battle, vormen The Dillinger Escape Plan, Crowbar en Eighteen Visions, Misery Signals en Emmanuel de internationale headliners.

Het Noordschok festival is in het leven geroepen om een serieus podium te kunnen bieden aan Friese, Drentse, Groningse en Overijsselse hardcore en
metalbands.

Noordelijke bands
Lokale bands konden hun demo's inzenden en dat leverde ruim 60 aanmeldingen op. Per provincie zijn drie bands geselecteerd. Uiteindelijk leverde dit twaalf namen op, waaronder Devious, GrindMinded, El Shit en Toxocara.

Headliners
Na een afwezigheid van vijf jaar kwamen The Dillinger Escape Plan in 2004 met hun tweede volledige album: "Miss Machine". De band is onnavolgbaar in zijn gewelddadige energie en maat- en tempowisselingen. Het beste van het hardste anno nu. Staalhard en met mathematische precisie.

Met hun doomcore heeft Crowbar eigenhandig de grenzen van het begrip 'heavy' opgerekt. Hun nieuwe album "Life's Blood For The Downtrodden" is net uit.

Emocore band Eighteen Visions bracht in 2004 het radiovriendelijke "Obsession" uit. Met de charismatische zanger James Hart en het flashy imago van de band heeft Eighteen Visions een aparte positie verworven in de scene.

Misery Signals vormt volgens critici de toekomst van hardcore en metal. Heavy met passie. Wanhopig en echt. Hun debuut "Of Malice and The Magnum Heart" is het voorbeeld van hoe de drive en energie van de hardcore underground tot uiting kan komen in de handen van een veelbelovende band.

De eerste plaat van de alternatieve punk-rockers Emmanuel heet "Soundtrack to a Headrush" en komt uit op 15 maart. Explosieve ritmesecties gecombineerd met gierende gitaren. De band zegt de luisteraar het gevoel te willen geven 'levend te worden opgegeten'.

Bonus
Verder op het programma staat een showcase van talenten van het Noordelijke hardcorelabel Garden of Exile. Bands die optreden zijn 37 Stabwoundz, Instil, Isle of Man en Mörser. En de winnaar van de Groningse voorronde van de Metal Battle 2005: Obtuse.

Organisatie
De organisatie van deze derde editie van Noordschok is een samenwerkingsverband van: Stichting Friesland Pop, Kunst & Cultuur Drenthe, Groverpop, Kunst & Cultuur Overijssel, De Oosterpoort Groningen, Grun'n Metals Combined en Garden of Exile.

Noordschok vindt op zondag 27 maart, vanaf 15.00 uur plaats in De Oosterpoort te Groningen. Tickets kosten 15,- euro.

In 2003 speelden Pro-Pain, Entombed, Autumn en Altar op het festival.
zoeken
zoeken