Musikmesse 2016 verslag

Radicale veranderingen bij de Duitse muziekbeurs

Merknieuws 14-04-2016 13:27

We kondigden het in het NAMM-verslag al aan: De Musikmesse zou dit jaar radicaal anders zijn. Alle productgroepen staan vanaf nu door elkaar, en de hallen zijn ingericht op thema, en dat bleef niet zonder gevolgen. Veel grote merken bleven namelijk thuis, waardoor het op drumgebied toch een wat mager geheel werd. Een impressie.

Het was een waar mayhem, de hal op de Musikmesse die dit jaar onder het thema Rock Meets Pop in één beurszaal gitaar en drums verzamelde. Deden de bezoekers en demonstrateurs het de eerste dag nog een beetje rustig aan, vanaf de tweede dag gingen alle trossen los. De gitaardemonstrateurs probeerden de bengende drummers te overwoekeren, de bassisten overspoelden het spel van Heidi Joubert op de elektronische cajon bij Roland. Maar ach, een muziekbeurs hè. Moet je kunnen hebben!

De stand van importeur Sound Service was megagroot en trok alle aandacht met Sakae en Masterwork. Dat was een kleine pleister op de wonde voor de afwezigheid van merken als Sabian, Zildjian, Paiste, Pearl, Tama, DW, Sonor, LP en meer, die allen hadden gekozen zich te beperken tot een kantoortje in de business lounge één verdieping hoger. Daar konden wij onze relaties wel te spreken krijgen, maar de gear ontbrak grotendeels. Dat was op zich ook niet zo heel erg, aangezien ze al hun nieuws al op de NAMM show hadden gepresenteerd. Voor ons was er dus eigenlijk weinig te halen wat dat betreft. Maar eens te meer werd duidelijk dat de MI-branche, ofwel de Musical Instruments sector, hun focus op de beurs in L.A. hebben gelegd. Misschien wel voorgoed. Waarmee Musikmesse een beurs is geworden die een beperkt aantal instrumenten toont aan vooral Duitse consumenten en de business lounge voorbehoudt aan zakelijke contacten die hun relaties te spreken willen krijgen.

Was er dan helemaal geen productnieuws? Jawel, al gebied de eerlijkheid te zeggen dat vrijwel al het nieuws elektronisch was. Uitzondering was Masterwork, dat de ongeschoren Verve bekkenserie na een paar jaar afwezigheid weer terugbrengt. 

Nord introduceerde de Norddrum 3P, die eigenlijk een combinatie is van de Norddrum 2 en de bijbehorende control pad. Nu heb je dus de sounds van de module gecombineerd met de zes slagvlakken, en dat is eigenlijk wel zo handig. Ten opzichte van de Norddrum 2 heeft het ding nieuwe presets, een nieuwe Reverb en Delay en een veel gemakkelijkere interface

Ook heel bijzonder zijn de Mogees; een soort triggers die je op ieder willekeurig item kunt plakken om er een instrument van te maken. Het doet een beetje denken aan wat Korg deed met de Wavedrum mini. De Mogees werken met een stukje slimme software op je telefoon of tablet, en er is ook een plugin voor bijvoorbeeld Cubase, Logic of Ableton. 

Roland introduceerde twee nieuwe pedalen: de KT-9 kicktrigger, een wat minder zwaar uitgevoerde variant op het KT-10 pedaal en de FD-9, een hihatpedaal gebaseerd op hetzelfde principe.

Hier een demo van de Nord drum 3P:  

zoeken
zoeken