Spanning en humor in Trommelvuur

Twitching Eye Trio verrast kinderen van 6 tot 99 jaar

On Stage 16-10-2009 01:33

Op 10 en 11 oktober ging in de Kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de slagwerkvoorstelling Trommelvuur succesvol in première. Het is een productie van Oorkaan, een nieuwe organisatie die zich specialiseert in muziekvoorstellingen voor kinderen tot 12 jaar. Trommelvuur wordt uitgevoerd door het Twitching Eye Trio, duurt ca. 50 minuten en heeft als leeftijdsaanduiding 6+.

De sfeervolle Kleine Zaal was goed gevuld met een overwegend jong publiek, dat soms niet eens de beoogde leeftijdsgrens haalde. Geen nood; wat slagwerkers Jasper Goedman, Marijn Korff de Gidts en Achim Heine (alledrie studeerden ze slagwerk in de breedste zin des woords, o.a. op het Amsterdams Conservatorium) aan moois hebben bedacht, boeide iedereen, van (piep)jong tot oud. De sleutel tot het succes van de voorstelling zit hem in de spanning die het trio opbouwt in korte, sketch-achtige slagwerkstukken. Waarbij je het woord 'slagwerk' ruim moet opvatten. De show begint namelijk met drie deuren die maar niet open willen. Het ritme van drie bewegende deurklinken en het rammelen en slaan met de deuren is al goed voor het eerste enthousiaste gejoel. Je ziet kinderen denken: 'Dat gaan we thuis ook proberen'.

Achter de deuren blijkt zich een arsenaal aan instrumentarium te bevinden. Cajons in formaat normaal tot reusachtig, plastic emmers in alle soorten en maten, maar ook bezems, bamboestokken, gongen en allerlei andere waar die prima klinkt als je er hard of juist zacht op slaat. Slechts een enkele keer halen Goedman, De Gidts en Heine flink uit op cajons of emmers, en dan blijkt dat het trio een prima arrangement in elkaar kan zetten en lekker samenspeelt. Zulke stukken duren echter niet lang, en terecht. Verrassing en humor gaan hand in hand en zijn belangrijker dan de technische bagage van de percussionisten, die spelen met rivaliteit en naïviteit op een manier die voor de hele zaal herkenbaar is. Wie de gezichten van de kinderen in de zaal bekijkt bij het slotstuk, waarbij bekkens worden gebruikt als draaitollen, weet dat Trommelvuur zonder meer een geslaagde belevenis is.

Trommelvuur is het komende seizoen te zien in theaters door het hele land.
Voor meer info en de speellijst, klik hier voor de speeldata
zoeken
zoeken