North Sea Jazz 2010 - Dag 1

Met: Ulysses Owens, Keith Carlock, Joost Kroon en Nasheet Waits

On Stage 19-07-2010 16:36

Het North Sea Jazz festival, dat traditiegetrouw plaatsvindt in het tweede weekend van juli, kende ook dit jaar een programmering met de meest uiteenlopende artiesten, natuurlijk weer met scheepsladingen vol sterke drum- en percussie-artiesten. Naast namen als Steve Gadd, Keith Carlock, Jamire Williams of Ernesto Simpson traden natuurlijk ook weer enkele grote artiesten op. Stevie Wonder sloot het festival af, Joss Stone en Earth Wind & Fire knalde werkelijk van het podium, maar ook bands van eigen bodem lieten goed van zich horen. Slagwerkwereld.com bezocht het festival drie dagen lang. Hieronder enkele van de vele artiesten die dit jaar op de eerste dag van de 35e editie van het festival te zien waren.

Caro Emerald
Waarom zouden we niet eens beginnen met een artieste die zonder drummer op het podium stond? DJ Daan Koekerkoren zorgde voor de nodige beats die de band van vooral blazers ondersteunde. Waar de zangeres vorig jaar nog 3FM Serious Talent was, toonde ze zich een volwaardig diva op het NSJ-podium.

Fotoalbum Caro Emerald

Rick van Wort bij GMB
De Rotterdamse rapper Gery Mendes a.k.a. GMB nam in de Congo tent de plaats in voor Shafiq En' A Free Ka Ensemble. Jammer dat we niet van deze twee drummers en een percussionist tellende band konden genieten. Maar GMB maakte het meer dan goed. Bekend van onder andere zijn werk met Kyteman, zette hij de open tent direct naar zijn hand. Leuk detail is dat we opeens drummer Rick van Wort, na zijn eerste plaats in de Roland V-Drums contest uit 2008, weer eens op het podium zagen. Binnen de redelijk complexe muziek van de band, die van rock tot fusion en hiphop alle grenzen verkent, sloeg hij moeiteloos zijn weg door alle accenten en bridges in de kneiterstrakke nummers van de band.

Fotoalbums
Rick van Wort
GMB

Guillermo Enrique Brown en Brian Wilson bij Jamie Lidell
De beatboxing one-man band heeft Lidell al een tijdje geleden achter zich gelaten. De soulvolle, en af en toe jaren '80 rakende muziek van Lidell, kreeg al voor aanvang de Maaszaal vol. De man is populair en zijn persoon staat centraal in de act. Drummer Brian Wilson en Guillermo Enrique Brown verzorgden - naast Lidell zelf- de percussie. Beide muzikanten met een grote staat van dienst in de meest uiteenlopende hoeken van de muziek; bekijk hun artistpages via de links onder het artikel. Lidell was een echte publieksartiest op NSJ 2010, stond als een huis, en zijn fans wisten de weg naar Ahoy` in Rotterdam voor hem te vinden.

Fotoalbums
Guillermo Enrique Brown
Jamie Lidell

Ulysses Owens bij Kurt Elling
De Amerikaanse jazzgigant Kurt Elling stond op vrijdag op het podium met jazzdrummer Ulysses Owens. Hij bracht zeven albums uit op Blue Note Records en won na negen nominaties vorig jaar een Best Vocal Jazz Album Grammy voor het album 'Dedicated to You'.

Owens is een van die drummers die relatief onbekend is maar van een niveau waar je je vingers bij aflikt. Bij Kurt Elling laat hij zich van zijn 'lichtste' kant zien in zijn spel; vloeiend, snel, technisch en met een dynamiek die je direct raakt. Tip: koop en luister veel naar zijn soloalbum 'U.O. Project - It's Time For U'. Naar eigen zeggen een beginnersalbum voor degenen die nieuw zijn in Jazz.

Fotoalbums
Ulysses Owens
Kurt Elling

Joost Kroon, Jos de Haas en Frank van Dok met Typhoon & New Cool Collective
New Cool Collective kan werkelijk bijna alles. Proberen ze een album met afro-beat, wat muzikale expirimenten opgedoken tijdens een recente Japanse tour (Pachinko), of desnoods een rapper... het werkt en het lukt de band live altijd nog beter.

Power music op het NSJ vindt op vele manieren plaats. Joost Kroon, Frank van Dok en Jos de Haas verzorgden de drums en percussie bij het concert van Typhoon & New Cool Collective in de Congo-tent. Giovanca deed ook mee, het publiek des te meer. Met rapper Typhoon maakt de band een cd, deed een tour, en kreeg te weinig waardering. NCC, met welke gastmuzikant dan ook, is de muzikale equivalent van haar eigen Star Trek missie: "A continuing mission. To boldly go where noone has gone before."

Fotoalbums
Joost Kroon
Jos de Haas
Frank van Dok
New Cool Collective
Benjamin Herman

Gerardo Rosales en Daniel Hahnfeld bij Maíte Hontelé
De in Nederland geboren Colombiaanse trompettiste zien we steeds vaker op de Nederlandse podia. Op North Sea Jazz in de Missouri tent deze keer met haar eigen band met Gerardo Rosales en Daniel Hahnfeld op percussie. Haar repertoire is salsa en grijpt hier en daar terug op historische nummers vanuit haar achtergrond en de meer klassieke salsanummers. Jong, met ervaren vermengd, staat deze band als een huis. Marc Bischoff toonde zich weer een bandleider achter Hontelé. Mick Paauwe en Gerardo Rosales zorgden voor de zekerheid die deze muziek in time nodig heeft.

Fotoalbums
Gerardo Rosales
Daniel Hahnfeld
Maíte Hontelé

Nasheet Waits bij Jason Moran & the The Bandwagon
Later vind je het interview met Jamire Williams hier ook online. De drummer van Christian Scott was eerder ook een deel van The Bandwagon, voordat Nasheet Waits in de band van Jason Moran kwam. Op de vraag of we de muziek konden omschrijven als "Free Hiphop jazz grooves met samples," zei hij volmondig ja.

Nasheet Waits, samen met Tarus Mateen en Jason Moran, zijn onnavolgbaar goed in deze freestyle van muziek maken. Maar toch niet geheel onnavolgbaar, omdat deze muziek wel degelijk een idioom heeft. De vrijheid van de muzikanten beperkt zich tot de vrijheid die ze zich eigen maken. Een bloedmooi eigentijds concept, waar je misschien even aan moet wennen. Daarna heeft de band je te pakken, net zolang als ze willen.

Fotoalbums
Nasheet Waits
Jason Moran & the The Bandwagon

Keith Carlock met Rudder
Rudder, het 'privé-project' dat Keith Carlock met zijn vriendjes uit New York de wereld injaagt, is een spectakel. Niet alleen vanwege Keiths magnifieke spel, of omdat hij regelmatig deel uitmaakt van studio- en tourende artiesten als Steely Dan en James Talor en dit jaar nog de wereld rondtourde met John Mayer; de muziek van deze band drijft maar door naar het ene na het andere hoogtepunt en is een echte live ervaring.

Welliswaar drijft Carlock de spanning elke 10 seconden meer en meer naar een ander niveau, samen met de andere muzikanten loopt deze band in een pas die niet meer te stoppen is wanneer ze de aanknop hebben gevonden. Dit kun je op hun debuut cd beluisteren, maar live is de ervaring tientallen malen zo groot.

Fotoalbums
Keith Carlock
Rudder

John Paris bij Earth Wind & Fire
In 1969 richtte Maurice White -een sessiedrummer voor het oude Chess Records- met twee vrienden uit Chicago de band de 'Salty Peppers' op. Na enkele hits, een belangrijke naamswijziging, en bijna dertig jaar later is de band nog steeds succesvol in de running, en nog steeds staat elke nummer en elke groove zo strak als een huis.

Vanaf de eerste seconden van Boogie Wonderland ging het dak in Nile er af. Met John Paris op drums en vrijwel elk ander lid van de band op percussie maakte de band duidelijk dat ze na drie decennia nog steeds 10.000 mensen direct meekrijgen met hun klassiekers. Drummer John Paris is jonger dan de meeste leden van de band, maar hij zingt en speelt de muziek alsof hij vanaf het aller begin deel uitmaakt van de band. Wat een show en eindspectacel op de eerste dag van NSJ.

Fotoalbums
John Paris
Earth, Wind & Fire
zoeken
zoeken