Programma van Tromp Percussion 2018 - met Ian Chang, Martin Grubinger e.v.a..
8-18 november in Eindhoven
Events 05-10-2018 08:11
Eens per twee jaar komen de grootste slagwerktalenten uit de hele wereld naar Muziekgebouw Eindhoven voor de Tromp International Percussion Competition. Dit is het enige tweejaarlijkse concours voor soloslagwerk ter wereld. Het Tromp festival presenteert gelijktijdig slagwerk in al zijn facetten met jong talent naast de grootste namen in bijzondere bezettingen en cross-overs; van klassiek tot dance en popmuziek.

Tickets voor alle concerten: www.tromppercussion.com 

Het concours
De jury van de Tromp International Percussion Competition heeft bijna dertig toptalenten uit de hele wereld geselecteerd om van 8 t/m 18 november in Eindhoven te strijden om drie felbegeerde plekken in de Finale (zondagmiddag 18 november). Daarin soleren de drie beste kandidaten met Asko|Schönberg in een verplicht werk dat voor deze editie gecomponeerd werd door Daníel Bjarnason. De eerste twee rondes (9-10-12 nov) en de halve finale (14-15 nov) vinden plaats in Muziekgebouw Eindhoven en zijn gratis toegankelijk.

Uit bijna dertig landen over de hele wereld kwamen voor deze editie ruim honderd inschrijvingen binnen. De zevenkoppige jury selecteerde hieruit individueel op basis van geanonimiseerde audio-opnamen 24 mannen en 5 vrouwen uit 15 verschillende landen om deel te nemen aan het concours. De jury bestaat dit jaar uit Michael Burritt (VS), Momoko Kamiya (Japan), Arnold Marinissen (Nederland), Mark Pekarsky (Rusland), Emmanuel Séjourné (Frankrijk) en Ruwen Yang (China). Er wordt ook een persprijs uitgereikt, waarvoor namens Slagwerkkrant Erk Willemsen in de persjury plaatsneemt.

Tromp Sneak Preview
Emil Kuyumcuyan
Het festivalprogramma gaat van start met een lunchconcert door de winnaar van 2016: Emil Kuyumcuyan.
do 8 november, Muziekgebouw Eindhoven

 
Opening Night Marching & Breakin
Martin Grubinger, Dominique Vleeshouwers, Harmonie St. Michaël van Thorn, The Ruggeds
Dominique Vleeshouwers en de Oostenrijkse slagwerksolist Martin Grubinger brengen onder de noemer Marching & Breakin een fusie tot stand tussen klassieke muziek en urban straatcultuur met breakdancegroep The Ruggeds en Harmonie St. Michaël van Thorn. Samen maken ze breakdance tot ballet, toveren ze een traditionele Nederlandse harmonie om tot een hiphoporkest en laten ze intiem klassiek slagwerk geleidelijk transformeren tot energieke beats die de Grote Zaal van Muziekgebouw Eindhoven vullen.

Martin Grubinger is een waar fenomeen. Hij waagt zich net zo gemakkelijk aan Gregoriaans repertoire als aan een grote show in het Eurovisie Songfestival of een marathonconcert waarin hij zich ruim vier uur lang beweegt tussen 200 instrumenten.

Het programma varieert van werken van Steve Reich, JacobTV en Chopin tot slagwerkimprovisaties, marsen en een ‘dance battle’.
vr 9 november, Muziekgebouw Eindhoven

 

Katia & Marielle Labèque, Raphael Segunier & Gonzalo Grau & Tromp laureaten
Twee piano’s en zes slagwerkers. ‘We ademen unisono’, verzuchtte de jongste van het pianoduo, Marielle ooit. Ze spelen werken van Emmanuel Sejourné, Leonard Bernstein, George Gershwin en Philip Glass.
za 10 november, Muziekgebouw Eindhoven

 
Tromp @Piet Hein Eek: Ramon Lormans
Marimbaspeler Ramon Lormans heeft de afgelopen jaren diverse componisten, zoals Aart Strootman en Anthony Fiumara geïnspireerd tot het schrijven van nieuw repertoire voor marimba. Een selectie van die werken hebben een plek gekregen op de cd die hij tijdens dit concert zal presenteren.
wo 14 november, Houtwerkplaats Piet Hein Eek
 

Tromp Composition Competition
Componeren voor slagwerk is een vak apart. Jonge componisten die studeren aan Nederlandse conservatoria gaan de uitdaging aan en schrijven nieuw werk voor percussie. Alle inzendingen worden tijdens Tromp uitgevoerd door medestudenten. Een vakjury van deskundigen kiest na het concert de winnaar van de Tromp compositieprijs.
do 15 november, 12.30u, Muziekgebouw Eindhoven

 
Spiritual Leader by Ian Chang
Heel bijzonder is het concert van Ian Chang met materiaal van zijn gelijknamige album Spiritual Leader. Hij brengt een audiovisueel solospektakel waarin hij beats, samples, geluidseffecten en complete lichtshow met projectie uit zijn drumkit tovert. Lees het interview in Slagwerkkrant 208, nov-dec 2018 en het artikel elders op Slagwerkkrant.nl. Klik hier. 
vr 16 november, Muziekgebouw Eindhoven

Tromp Jury in Concert
De jury van het concours geeft ook een concert; met Michael Burritt, Martin Grubinger, Momoko Kamiya, Arnold Marnissen, Mark Pekarsky, Emmanuel Séjourné en Ruwen Yang.
za 17 november, Muziekgebouw Eindhoven

 

Tromp 2018 Finale
In dit feestelijke galaconcert presenteren de drie finalisten zich met een programma dat in ieder geval het nieuwe verplichte finalewerk omvat dat door Daníel Bjarnason gecomponeerd werd, in opdracht van Tromp Percussion. Elke finalist soleert in zijn werk voor soloslagwerk en kamerorkest met Asko|Schönberg. Ze maken hun optreden compleet met een uitvoering van tenminste één solo van 10 minuten.
zo 18 november, 14.00u, Muziekgebouw Eindhoven


Slagwerkkrant is partner van Tromp Percussion
Meer info en tickets: www.tromppercussion.com