Finalisten TROMP 2018 bekend - zondag 14.00u Finale in Eindhoven
Tromp Percussion nadert climax
Muzieknieuws 16-11-2018 14:40
De afgeloppen dagen vonden Ronde 1, Ronde 2 en de Halve Finale plaatse van de TROMP International Percussion Competition 2018. Van de 8 Halve Finalisten zijn Elliott Gaston-Ross, Nikolay Ivanov en Kai Strobel doorgestroomd naar de Finale, zo is gisterenavond bekendgemaakt.
Kai Strobel won daarnaast de Willem Vos Prijs ter waarde van € 500 voor de beste uitvoering van een werk door een componist uit Nederland in de tweede ronde met zijn interpretatie van Totem I & Totem II van Arnold Marinissen.
Karmit Fadael wint compositiewedstrijd.

De Finale vindt plaats op zondagmiddag 18 november om 14.00 uur in Muziekgebouw Eindhoven. De drie finalisten geven dan, naast een solowerk naar eigen keuze, elk een uitvoering van het nieuwe werk Solo for Percussion and Ensemble van Daníel Bjarnason met Asko|Schönberg. Deze nieuwe compositie met slagwerk in de hoofdrol, werd in opdracht van TROMP geschreven.

Aan het slot van de Finale die vanaf 14:00 uur live wordt uitgezonden via de TROMP website, maakt de jury de winnaars bekend.

Kijk voor meer informatie en kaarten op tromppercussion.com.

28 deelnemers
Sinds 9 november streden 28 toptalenten in twee rondes om de acht plekken in de beslissende halve finale, die gisteren en vandaag plaatsvond. De internationale jury van TROMP 2018 bestaat uit Michael Burritt (VS), Martin Grubinger (Oostenrijk), Momoko Kamiya (Japan), Arnold Marinissen (Nederland), Mark Pekarsky (Rusland), Emmanuel Séjourné (Frankrijk) en Ruwen Yang (China). Naast de hoofdprijs van € 15.000 maken de deelnemende slagwerkers ook kans op onder meer de Vrienden van TROMP Publieksprijs (€ 3.000) en de Persprijs (€ 2.000 toegekend door vooraanstaande muziekcritici). Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma.

Compositiewedstrijd
Naast het concours en festival organiseert TROMP iedere editie een compositiewedstrijd voor jonge componisten die studeren aan Nederlandse conservatoria. Vandaag werden de werken door medestudenten uitgevoerd voor publiek en jury. Die bestond dit jaar uit Marijn ten Harmsen van der Beek (voorzitter), Mayke Nas (componist), Bert Palinckx (directeur November Music), Davo van Peursen (directeur Donemus Publishing) en Janco Verduin (componist). De keuze viel unaniem op Karmit Fadael van het Koninklijk Conservatorium Den Haag voor haar compositie Paringsdans. “Immediate spectacle. Minimal set-up, maximum effect and guts”, aldus de jury. De compositieprijs van € 1.500 werd vandaag aan haar uitgereikt.

DE FINALISTEN

Elliott Gaston-Ross (1988) is van oorsprong Brits, maar studeert tegenwoordig in Oostenrijk aan de Anton Bruckner Privatuniversität Linz bij Bogdan Bacanu en Leonhard Schmidinger. In 2014 was hij slagwerk & concerto finalist in het BBC Young Musician concours en in 2015 was hij halve finalist en won hij de Wave Quartet Award in de PercussivLinz International Marimba Competition. Elliott speelde met o.a. het National Children’s Orchestra of Great Britain en speelt nu bij het Bruckner Orchester Linz als ‘Akademie’ slagwerker. Zijn concerto debuut met het BBC Scottish Symphony Orchestra werd live uitgezonden op BBC 4 tv en BBC3 radio. 

Nikolay Ivanov (1995) studeerde aan het CRR Conservatorium Maurice Ravel in Paris bij o.a. Jean-Baptiste Leclère en aan het conservatorium CRR Saint-Maur-des-Fossés. Inmiddels studeert hij aan het conservatorium in Genève bij Christophe Delannoy, Philippe Spiesser, François Desforges en Claude Gastaldi. Hij won eerder o.a. in de International Percussion Competition van Timișoara in Roemenië de derde prijs (2014) en eerste prijs (2012). In zijn geboorteland Bulgarije won hij onder meer drie opeenvolgende jaren de eerste prijs in de International Youth Music Competition “Hopes, Talents, Masters” in Dobrich (2010, 2008, 2007) en de eerste prijs in het PENDIM internationale concours voor slagwerkinstrumenten in Plovdiv in 2009. Nikolay treedt op met slagwerkensemble Accent in Bulgarije, Duitsland en Frankrijk.

De in Duitsland geboren Kai Strobel (1992) studeerde aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart bij Marta Klimasara. Nu studeert hij in Oostenrijk aan de Anton Bruckner Privatuniversität in Linz bij Bogdan Bacanu en Leonhard Schmidinger. Kai is een laureaat van het Duitse Jugend Musiziert en won de eerste prijs en publieksprijs in de PercussivLinz International Marimba Competition in 2015. In het internationale ARD Muziekconcours behaalde hij in 2014 de Halve Finale. Kai speelde als solist o.a. met de Lübecker Philharmoniker en de Württembergische Philharmonie Reutlingenen hij maakte cd-opnames met het Wave Quartet en trompettist Simon Höfele.