35 jaar Slagwerkkrant - foto’s, video’s en archiefartikelen
Extra's bij het artikel in SWK 203
Slagwerkkrant Plus 13-12-2017 17:12
Slagwerkkrant bestaat precies in deze decembermaand 35 jaar! Bij een jubileum is het onweerstaanbaar om even stil te staan bij het verleden. Dat doen we op 5 bloemrijke pagina's in Slagwerkkrant 203 (januari-februari 2018). En hier op Slagwerkkrant.nl, waar we een paar mooie momenten uit die 35 jaar memoreren.

door Erk Willemsen

November 1982.
In een vlaag van verstandsverbijstering besloten Benno Boeters en ondergetekende dat we een magazine voor drummers en percussionisten zouden gaan maken. Het 0-nummer kwam er al snel. Om te kijken of er interesse voor zou zijn. Half december 1982 was het af, met Cesar Zuiderwijk (getekend!) op de cover. Nu precies 35 jaar geleden.

We hingen twee miniaffiches op; een bij Hampe Muziek in Amsterdam, de ander bij Just Music in Leiden. Het regende onmiddellijk giro-overschrijvingen. Er was interesse!

Waarom een magazine voor slagwerkers? Als actieve muzikanten vonden we dat Musicmaker, dat vijf jaar eerder was opgericht, te weinig aandacht voor drums had. En als drumdocent had ik behoefte mijn leerlingen van extra informatie te voorzien. Bovendien wilden we vanuit het blad activiteiten voor slagwerkers opzetten. Eind 1983 organiseerden we ons eerste slagwerkevenement. Er zouden er nog vele volgen. Paradiso van Slag bijvoorbeeld. Slagwerkfestival The Big Bang. En meer…

Slagwerkkrant 35 jaar jubileumnummer 
In Slagwerkkrant 203 besteden we wegens ons 35-jarig bestaan aandacht aan een aantal momenten uit de historie die ons bijgebleven zijn.

We zetten een aantal mensen in het zonnetje die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van onze titel, zoals Fred Cohen, Jan Pustjens, Paul Smits en Cesar Zuiderwijk.

We halen een serie memorabele momenten aan, zoals het verschijnen van het 0-nummer, de slagwerkclinics- en festivals die we organiseerden en de online avonturen die we vanaf 1995 ondernamen.

Ook razen we door ruim 200 edities Slagwerkkrant en pikken daar een aantal bijzondere slagwerkers uit om even opnieuw naar voren te halen, zoals Elvin Jones, Bill Bruford, Terry Bozzio, en drie drummers die ook in de jubileumeditie 203, jan-feb 2018, uigebreid naar voren komen: Stewart Copeland, Tommy Aldridge en Steve Gadd.

Steve Gadd
Bijzonder was nummer 28 van Slagwerkkrant, uit 1988. Het interview met Steve Gadd zal me altijd bij blijven. Ik deed het gesprek samen met latere hoofdredacteur Hugo Pinksterboer, tijdens North Sea Jazz, in de kelderbar van het Bel Air hotel in Den Haag. Het was het allereerste interview dat Gadd deed na zijn lange periode van afwezigheid, in rehab. Hij deed zijn verhaal volkomen openhartig. En collega-musici waren net zo geïnteresseerd als wij. Al gauw vormde zich een brede haag om ons heen, allemaal musici die aan Gadd’s lippen hingen. Memorabel is te zwak uitgedrukt. Des te mooier dat we in de jubileumeditie opnieuw een artikel met Steve Gadd kunnen presenteren.
Lees dit interview uit 1988 op Slagwerkkrant.nl. Klik hier.

Bill Bruford
Bill Bruford loopt als een rode draad door onze Slagwerkkrant-historie heen. Eerste interview in nummer 10. Talloze clinics met hem gedaan, twee keer The Big Bang. Totdat hij zijn pensioen aankondigt in 2009. Pensioen vroeg ik hem? En hij mailde terug: ‘Yes, it’s all true, I have my feet up on the table and no air tickets on my desk, so I know there is a God in heaven!’ De brief bevatte negen argumenten waarom het goed was te stoppen; natuurlijk op Bruford’s humorvolle wijze bloemrijk verwoord. Lees de brief in de pdf-bijlage (zie het downloadblokje linksboven!). 

Terry Bozzio
We zijn er trots op dat wij de eersten ter wereld waren die een theatertour organiseerden met Terry Bozzio’s solodrums-concert. Natuurlijk volgden we hem al jaren, maar hij deed zijn clinics altijd op van die achteraf podia. Hij hoorde in een mooie zaal, vonden we. En zo geschiedde. Toppunt was het uitverkochte concert in de grote zaal van Vredenburg. Eén man, één drumset (wel een beetje een grote), en 1.150 man publiek. Wauw!

 

Tommy Aldridge
Natuurlijk hebben we vanuit Slagwerkkrant al behoorlijk wat met video gedaan. Check ons Youtube-kanaal maar eens, met onder meer de superinteressante Slagwerkkrant Video Reviews door Dennis Boxem. Maar vanaf deze editie Slagwerkkrant, die op de dag af 35 jaar na het 0-nummer verschijnt, lanceren we Drummerstalk met Oscar Kraal: video-interviews met bijzondere drummers, rond speciale thema’s. In deze editie de eerste, met drumlegende Tommy Aldridge. Lees in Slagwekrkrant 203 vanaf pagina 40 het interview, bekijk hier op Slagwerkkrant.nl de video. Klik hier. Geniet ervan!

Stewart Copeland
Hij was onze superheld. Stewart Copeland was een vernieuwer, verbond rock aan reggae, speelde energiek en met onweerstaanbare flair. En deed dat mooie project, The Rhythmatist, naast The Police. Aanleiding voor het coverinterview in nummer 14, dat eind 1985 uitkwam. Nu in 2017 laat hij opnieuw van zich horen, met zijn superband Gizmodrome. We konden hem weer interviewen. Lees het in deze editie vanaf pagina 26.

Slagwerk-events
Al vanaf 1983 organiseert
Slagwerkkrant allerlei soorten slagwer-events, of zijn we erbin betrokken. In die 35 jaar is er maar weinig video-footage geschoten, zeker niet in de beginjaren. We hebben een compilatie gemaakt in een afspeellijst, die begint met de waanzinmige jam aan het eind van een lange dag Paradiso van Slag in 1993: Luis Conte (Cuba, VS), Armando Peraza (Santana), Raul Rekow (Santana), Karl Perazzo (Santana), Sin Palabras (Cuba) Lucas van Merwijk, Gerardo Rosales, Nils Fischer en de Cubop City Big Band. 


Als je naar de volgende video wilt (beelden van The Big Bang, Bozzio, World Drummers Ensemble en meer, klik dan op >| onderin

Teamwork
Vanaf het begin is het bij het maken van Slagwerkkrant supergoed teamwork geweest. Met Benno Boeters was ik 35 jaar geleden oprichter van dit later zo succesvolle magazine. Vanaf het eerste uur samen met Marcel Willemsen, die tot op de dag van vandaag de vormgeving doet, en korte tijd later Ronald Willemsen, die sales en bladmanagement doet. Met hen run ik het bedrijf, en gedrieën voeren we dus ook de directie van alle andere titels die we hier maken. Vanaf het allereerste begin is ook Tineke van Brederode teamspeler. Ze was jarenlang onze hoffotograaf, deed heel veel eindredactie, en assisteert daar nog steeds in, evenals bij de directiezaken.

In de loop van de tijd hebben een paar hoofdredacteuren de scepter gezwaaid: Hugo Pinksterboer, Gerrie Spaansen en Mark van Schaick. De laatste gaf de titel een enorme boost in kwaliteit. Hij deed dat in gedeeld hoofdredactieschap met eindredacteur Bouke Bijlsma en Dennis Boxem (foto), die beiden al vele jaren verbonden zijn aan Slagwerkkrant en elke dag weer supergoed werk leveren, Dennis óók op het gebied van fotografie (zie de cover van deze editie!). Mark Eeftens doet al vele jaren de cursussen en transcripties. De contacten met de adverteerders worden steeds weer gelegd door Ollie Schmitz, de administratie wordt ook alweer vele jaren gedaan door Vanja van Dam en Mirjam Berendse. Klaas Jan Stol verzorgt al sinds vele jaren de website en nieuwsbrieven. En dan heb ik het natuurlijk alleen nog maar over de mensen die dagelijks aan Slagwerkkrant werken. Via deze weg wil ik ook alle auteurs en fotografen van harte bedanken voor al die jaren schrijfwerk en fotografie, alsmede alle freelancers en stagiaires die in de loop van de tijd van alles voor ons gedaan hebben, van standwerk op beurzen tot redactie en lay-out. Het is teamwork. En daar zijn we goed in.

Artikel in Slagwerkkrant 
Lees het volledige Slagwerkkrant 35 jaar artikel in Slagwerkkrant 203 (januari-februari 2018). 
Geen abonnee? Geen probleem. Haal Slagwerkkrant bij je tijdschrifthandelaar of bestel 'm los bij ons. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten. Dit nummer kan je online bestellen tot 22 februari 2018. Ga naar: www.slagwerkkrant.nl/lees-slagwerkkrant