Zakir Hussain - 60 Jaar tablahistorie - playlists
video, audio en meer bij het artikel in Slagwerkkrant 207
Slagwerkkrant Plus 23-08-2018 07:08
Een gloednieuw verzamelalbum en een concerten in september in Amsterdam en Brussel; twee mooie kansen om je te laten inspireren door een bijzondere muzikant: tabla-grootheid Zakir Hussain. Hij is een meester in de klassieke Indiase muziek, maar ging de afgelopen 60 jaar ook talloze verrassende samenwerkingen aan met artiesten als drummer Mickey Hart, gitarist John McLaughlin en saxofonist Charles Lloyd.
In Slagwerkkrant 207, september-oktober 2018 vind je een portret van Zakir Hussain, hier op Slagwerkkrant.nl kun je het legendarische interview downloaden dat Huib Schippers voor Slagwerkkrant met hem deed in 1994 en onze audio- en videoplaylists raadplegen!

Met zijn 67 jaar loopt Zakir Hussain al meer dan 60 jaar mee aan de top van de Indiase muziek. Hij verenigt grote klasse en diepgravende kennis van de klassieke Indiase muziek met een open, humorvolle en losse opstelling die heeft geresulteerd in tal van geslaagde fusionprojecten. Met altijd die glimlach als hij iets doet; wat eigenlijk niet hoort. Het publiek geniet er altijd weer met volle teugen van.

Zakir Hussain heeft de tabla tijdens zijn carrière laten evolueren van begeleidingsinstrument naar solo-instrument. In het interview dat Huib Schippers met hem deed voor Slagwerkkrant in 1994 zegt hij: `Een solo is voor mij alsof je een wandeling maakt. Je kunt onderweg allerlei dingen tegenkomen: eekhoorntjes, bloemen, een meertje om in te zwemmen. Dat zie je ook in het gezicht van een tablaspeler. Ikzelf visualiseer in ieder geval altijd dingen. Een tablasolo is altijd een reis: soms een rustige, soms een wilde. Je gaat door allerlei emoties heen, binnen het patroon van de cyclus.’

Van die in en in virtuoze solo’s gaan we in september weer genieten bij de concerten in Amsterdam en Brussel. Even inluisteren? Zet de uitgebreide Spotify-playlist die we hebben gemaakt aan, of ga kijken naar de Youtube playlist met schitterende fragmenten of soms zelfs hele concerten.

Youtube playlist 
Scroll door de 15 video's met |> 


Spotify playlist 
We hebben een playlist op Spotify gemaakt met honderden tracks waaronder het kersverse verzamelalbum The Rough Guide To Zakir Hussain, een ambitieus project natuurlijk, als je 60 jaar tablahistorie wilt samenvatten in 70 minuten. De samensteller heeft ervoor gekozen de klassieke kant van Hussain te laten zien: een spectaculair tabladuet met zijn vader, wereldberoemde tablameester Ustad Alla Rakha, en een aantal samenwerkingen met beroemde sarangi-, santoor- en sitarspelers uit India. Daarnaast heeft Zakir Hussain tal van projecten met jazz- en popmuzikanten gedaan, met als bekendste de albums met gitarist John McLaughlin, vooral in de formatie Shakti. De laatste jaren speelde Hussain veel met saxofonist Charles Lloyd.
Om de Rough Guide iets minder ‘rough’ te maken hebben we op het Spotify-kanaal van Slagwerkkrant een uitgebreide playlist geplaatst met een uitgebreide selectie uit de honderden albums waarop hij te horen is.
Hieronder tonen de eerste 100 tracks, ga naar Spotify voor de volledige lijst, klik hier

 

Interview met Zakir Hussain uit 1994
Journalist Huib Schippers werd in 1994 in de gelegenheid gesteld Zakir Hussain thuis in Californië op te zoeken voor een interview voor Slagwerkkrant. Klik op de downloadlink linksboven om de pdf van het interview te downloaden. 
Bijzonder concert
De kans een concert bij te wonen zoals Zakir Hussain zondagmiddag 23 september in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en 26 september in Bozar Brussel zal geven, komt maar eens in de zoveel jaar voorbij. Zakir Hussain, begeleid door twee percussionisten op dholak en mridangam en een van ‘s werelds beste sarangi-spelers zullen je een overrompelende middag bezorgen. In dit artikel lees je waarom.

september 23, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, 15.00 uur
september 26, Bozar, Brussel
Zakir Hussain - tabla • Navin Sharma - dholak • Anantha Krishnan - mridangam • Sabir Khan - sarangi

Tickets
Tickets voor dit concert in Muziekgebouw aan 't IJ kun je online bestellen. Klik hier

Master Drummers of Burundi
Het concert in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam maakt deel uit van de serie World, waarin artiesten als Maria Rita, Cuca Roseta, Pandit Rajan, Orange Blossom, Pandit Budhaditya Mukherjee, Ladysmith Black Mambazo, en last but not least de Master Drummers of Burundi komen optreden. Alle informatie over die serie kun je vinden op de site van Muziekgebouw aan 't IJ. Klik hier

 

Bekijk het volledige artikel met Zakir Hussain in Slagwerkkrant 207 (september-oktober 2018)