Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5 - Fills en solo's
Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's
Slagwerkkrant Plus 07-12-2018 14:05
Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zapvideo's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 5 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN AAN BOD OVER HET SPELEN VAN FILLS EN SOLO'S!

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5

FILLS EN SOLO'S zap-video

Zoek je iets voor beginnersfills, dan kun je terecht bij de later behandelde ‘totaalmethodes’. De drie boeken hieronder beginnen al pittig en gaan erg ver. Veel meer dan drie heb je als gevorderde drummer op dit gebied niet nodig.

 

  1. Fill Book (Jost Nickel)

Wat een geweldig goed uitgedacht boek maakte Nickel hiermee wederom! We waren gewaarschuwd door zijn te gekke, goed geschreven Groove Book dat in deze lijst niet voorkomt. Je gaat hier fills maken gebaseerd op groepjes van 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9, die allemaal naar hartenlust over de tel verspringen. Veel fills over twee maten doorlopend, zodat je dat verspringen echt goed leert. Ook Colaiuta-, Gadd- en Weckl-achtige fills, te veel om op te noemen en daarmee een absolute must-have. Ik zou dit eigenlijk voor mezelf willen houden.

 

  1. Rick’s Licks (Rick Gratton)

Ook hier fills aan de hand van getallen en groupings. Hoe prop je een fill met drie groepjes van 6 in een 4/4 maat? Maar dit boek is soms nog iets absurder dan dat van Nickel; denk Donati, denk gospelchops, met name in de tweede helft. Veel fills kosten je echt een paar dagen om te settelen. Eerst denk je: hm, wel erg bedacht dit. Tot de fill loopt als een trein en dan blijkt het een soort minicompositie. Te gek materiaal!

 

  1. The Drumset Soloist (Steve Houghton)

Soleren leren uit een boek is lastig en hier niet de opzet. Meer dan dat geeft Houghton hier een aantal verschillende ‘omgevingen’ om in te soleren op de bijgeleverde cd. Een stuk of acht jazznummers, oplopend in tempo, een hiphop-loop, wat latin- en jazzrockstukken. Soms soleer je gewoon over een hiphop/funk-vamp, andere keren moet je 4-om-4’tjes spelen met een pianist of soleren om de bandaccenten heen. Leuk, gevarieerd boek met hier en daar ook een voorbeeldsolo om je te inspireren.

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.