Buma/Stemra eist ook rechten van muzikanten die niet willen
Muzieknieuws 16-11-2003 10:44
Het leek zo'n ludiek idee: internetaanbieder Xs4all zette alle muziek die bands op zijn tienjarig verjaarsfeestje in oktober in Paradiso hadden gespeeld 'rechtenvrij' ter ophaling op zijn website. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra dacht er anders over. Die eist de royalties op, ook al willen de betrokken artiesten die niet.Een muzikant kan volgens Buma/Stemra helemaal niet afzien van zijn rechten, hoe graag hij dat ook wil. En dus eist de organisatie royalties van Xs4all voor alle nummers die de aanbieder op zijn website zette. Uit naam van de betrokken artiesten. Ook al zagen de artiesten af van hun rechten. Onder de muzikanten bevonden zich Chuck D. (ex-Public Enemy), Osdorp Posse en The League of XO Gentleman met Marzj op drums.

Buma/Stemra viel, ook na verzoeken van Xs4all en de betrokken artiesten, niet te vermurwen. De organisatie stond in het verleden immers ook pal toen het verzoek binnenkwam geen royalties af te dragen over "Candle in the Wind" van Elton John, toen dat nummer belangenloos werd ingezet tijdens de Diana-rouw. En ook toen de charitatieve Warchild-organisatie verzocht deelnemende artiesten niet te vergoeden, hield Buma/Stemra de rug recht. Charitas of niet, de artiest zal verdienen aan zijn goedgeefsheid.

Na alle aandringen verlaagde de organisatie wel het gevraagde bedrag per download naar acht cent, een bedrag waar Xs4all onder protest mee instemt. Het probeert nu het geld terug te krijgen van de artiesten die, of ze het willen of niet, het geld op hun bankrekening krijgen gestort.

Xs4all stapt nu naar kartelwaakhond NMA, omdat het vindt dat Buma/Stemra zich gedraagt als monopolist. Muzikanten zijn volgens de internetaanbieder gedwongen in zee te gaan met de organisatie, maar hebben vervolgens geen zeggenschap over hun eigen producten.

De internetaanbieder stelt ook drie keer te moeten betalen voor dezelfde muziek. Een keer aan de artiesten die ingehuurd werden, een keer aan Buma/Stemra en een keer aan de stichting Thuiskopie. Xs4all gaf bezoekers van het festival namelijk een lege cd om de nummers op te zetten. In de prijs daarvan is 14 cent kopieervergoeding opgenomen.

drummer links