Internationaal Gamelan Festival Amsterdam
Toonaangevende muziek en dans uit Java, Bali en Nederland in Tropentheater
Muzieknieuws 08-06-2007 00:35
Het Tropentheater in Amsterdam presenteert van 13 t/m 17 juni het Internationaal Gamelan Festival Amsterdam (IGFA) met muziek en dans uit Java, Bali en Nederland. Op het programma staat onder anderen een voorstelling met de Javaanse gamelan in volledige bezetting (30 musici en dansers) en de moderne koebellengamelan.Voor het eerst in Europa is de zinderende gong kebyar en energieke dans uit Noord-Bali te bewonderen. Wie meer wil leren bezoekt de internationale gamelan conferentie en de masterclasses. Of lees in het zomernummer van Beyond Magazine het artikel Javaanse, Balinese en Nederlandse Gamelan.

Deze eerste editie van het IGFA start op donderdag 14 juni met het programma Gamelan Nu: Gamalanopera en Ensemble Gending. Een concert met hedendaagse gamelanmuziek van Nederlandse bodem. Ensemble Gending presenteert het nieuwste programma Antara benua dan benua (Tussen twee werelden). Na de pauze: de wereldpremière van de gamelanopera Sita’s Liberation (muziek: Sinta Wullur, libretto: Paul Goodman, regie: Javier López Piñón). Een muziektheatraal programma met dans en wayang poppenspel over de vrouwelijke hoofdfiguur Sita uit het Ramayana epos.
donderdag 14 juni, 20.00 uur, Lichthal, Tropenmuseum, Amsterdam

Gamelan en dans uit Java
Op vrijdag 15 juni is er een uniek concert met gamelan en dans uit Java met als intermezzo de imposante jegog bamboegamelan uit Bali. Te zien is een Javaans gamelanorkest in volledige bezetting van 30 musici en dansers. Grup ISI Surakarta speelt samen met de top van de Javaanse gamelanspelers uit Europa. Zij spelen een breed repertoire: van verfijnde hofmuziek en -dans (o.a. op de legendarische, antieke slendro gamelan van het Tropenmuseum) tot moderne composities op een nieuwe koebellengamelan. Als intermezzo speelt ensemble Yuskumara op de reusachtige jegog bamboegamelan uit West-Bali, die zelden buiten Bali te horen is.
vrijdag 15 juni, 19.30 uur, Lichthal, Tropenmuseum, Amsterdam

Gamelan en dans uit Noord-Bali
Gamelan en dans uit Noord-Bali zijn te zien en te horen tijdens het derde IGFA-concert op zaterdag 16 juni, met als intermezzo: Javaanse klassieke hofmuziek. Voor het eerst in Europa!: het Gong Kebyar orkest Tri Bhuana Giri met musici en dansers uit Noord-Bali. Gespeeld worden een aantal van de meest toonaangevende en opwindende muziek- en dansstukken van de vroege 20e eeuw en vernieuwend werk uit de 21e eeuw. Als intermezzo: Javaanse gamelan met klassieke hofmuziek uit Yogyakarta op de antieke slendro gamelan van het Tropenmuseum.
zaterdag 16 juni, 19.30 uur, Lichthal, Tropenmuseum, Amsterdam

IGFA-Arrangement
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni wordt er bovendien een IGFA-arrangement aangeboden met voorafgaand aan de voorstelling een rondleiding in het Tropenmuseum en een Indonesisch buffet.
17.00 - 18.00 uur: rondleiding in het Tropenmuseum
18.00 - 19.30 uur: diner in Soeterijn (inclusief 1 drankje)
19.30 uur: gamelanvoorstelling (inclusief 2 pauzedrankjes)
Arrangementsprijs: € 44,- | Bel voor tickets 020 5688 500

Roots Open Air
Het Internationaal Gamelan Festival Amsterdam wordt op zondag 17 juni feestelijk afgesloten tijdens het Roots Open Air/Amsterdam Roots Festival in het Oosterpark te Amsterdam met o.a. een optreden van de Balinese gamelangroep Sekaa Jegog Yuskumara, o.l.v. Putu Sumiarsa, met reusachtige bamboe-xylofoons.

Conferentie en masterclasses
Voorafgaand aan de concerten vindt op woensdag 13 (vanaf 10.00 uur) en donderdag 14 juni een internationale conferentie plaats, rond het thema ‘continuïteit of verwijdering in hedendaagse gamelan’. In opdracht van het IGFA worden tijdens de conferentie een aantal nieuwe instrumentale composities gepresenteerd door toonaangevende componisten uit Bali, Java, de Verenigde Staten en Duitsland. Ervaren dansers en musici worden van 12 t/m 14 juni uitgenodigd deel te nemen aan de driedaagse masterclasses Javaanse en Noord-Balinese muziek en dans onder leiding van de gastartiesten.

Zie voor meer informatie: tropentheater.nl/igfa