Niek de Bruijn & Thomas Pol - Bass & Drum Masters
Video's en achtergronden bij het interview in SWK 204
Slagwerkkrant Plus 22-02-2018 14:02
In Slagwerkkrant 204 (maart-april 2018) lees je een interview met ritmetandem Niek de Bruijn & Thomas Pol. Dit naar aanleiding van hun workshop tijdens de tweede editie ons event Bass & Drum Masters bij Codarts Rotterdam (15 maart). De twee jonge jazzcats doen een paar opmerkelijke uitspraken over het samenspel van drummer en bassist en ook over het werken met andere muzikanten, bijvoorbeeld Niek de Bruijn: ‘Je moet juist ook spelen met mensen die een heel andere opvatting hebben.’ Over De Bruijn schreven we in 2013 al een kort artikel toen hij de Erasmus Jazzprijs won. Als je klikt op het pdf-icoontje onder DOWNLOAD, kun je het bekijken. Verder vind je in dit Slagwerkkrant Plus-artikel nog een aantal video's met beide heren samen, en Niek de Bruijn in andere formaties.

 

Niek de Bruijn & Thomas Pol treden zoals gezegd aan tijdens Bass & Drum Masters bij Codarts Rotterdam (15 maart) met een workshop als ritmetandem. In het interview zeggen zij hier onder meer over:

Thomas: ‘Als je de songstructuren snapt, voel je de spanningsboog van een nummer beter aan. Dat geldt voor de drummer net zo als voor de rest van de band. En alleen dan kun je echt muziek maken, in plaats van alleen maar time houden of je akkoorden uitspelen.’

Niek: ‘Je kunt als drummer zelfs invloed hebben op welke akkoorden er gespeeld worden. Als ik in mijn hoofd harmonieën hoor die oorsponkelijk niet in het stuk zitten, en ik bereid ze door mijn spel goed voor, dan is de kans groot dat de pianist en de bassist dat idee oppikken en die akkoorden spelen. Dat gaat natuurlijk alleen met gasten die echt op scherp staan.’

 Niek de Bruijn (rechts) en Thomas Pol, gefotografeerd door interviewer Hugo Pinksterboer

 

Bass & Drum Masters is een workshopdag met meesterlijke ritmetandems, georganiseerd door Codarts, Slagwerkkrant en De Bassist. Donderdag 15 maart tussen 11.00 en 20.30 uur bij Codarts Rotterdam.
In dit aankondigende artikel over Bass & Drum Masters lees je er meer over en kun je je gratis inschrijven.

Niek de Bruijn & Thomas Pol in vast trio Go Pony met gitarist Anton Goudsmit; die laatste is ook van de partij tijdens de workshop.

 

In de video hieronder zie je Niek en Thomas in het JazzArt Orchestra o.l.v. John Clayton. Solist is zanger Ruben Hein.

 

Niek en Thomas als ritmetandem in het trio van pianist Piero Bianculli.

 

Dit is Niek de Bruijn in een trio met gitarist Biréli Lagrène en violist Roby Lakatos.

 

 Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 204 (maart-april 2018)