Muzikantendag 2006
Met Dennis Leeflang, Kim Weemhoff, Jeroen de Rijk e.v.a
Slagwerkkrant Plus 22-05-2006 06:50
Op zaterdag 27 mei organiseerde Buma Cultuur (voorheen Conamus) de Muzikantendag. Opnieuw met medewerking van Slagwerkkrant. Voor slagwerkers was er een dag lang veel te beleven en te leren in en om de Melkweg te Amsterdam. Je kon alles te weten komen over carrière maken in de muziek, financiële zaken, auteursrechten en subsidies.En natuurlijk is er live muziek. Slagwerkkrant presenteert een clinic met Slagwerkwereld-endorser Dennis Leeflang en heeft een eigen ruimte in de Melkweg: de Slagwerkkrant Masterclass Room. Het Slagwerkkrant-programma luidt als volgt:

12:00 uur - Slagwerkkrant Drumclinic met Dennis Leeflang
"Overleven in het buitenland"


Hij stond aan de wieg van Within Temptation, woont en werkt tegenwoordig vanuit New York en zit boordevol tips over spelen – hier en daar: "Speel niet voor geld. Ik heb het vroeger gedaan en het is allesbehalve een aanrader. Als je klussen aanpakt voor het geld, verlies je plezier in spelen. Je bent niet meer creatief bezig en je werkt niet aan je naam. Je kunt er beter een baantje bij nemen, dan met een band spelen die onder je niveau ligt." Speciaal voor deze clinic boekte de Slagwerkwereld-endorser een retourtje Moskou, waar hij met Bumblefoot is voor een Russische tour. Over zijn clinic in de Melkweg (The Max) zegt hij: "Ik heb het allemaal zelf moeten uitvogelen, dus waarom zou ik dat niet vertellen? Dat bespaart andere mensen een hoop tijd."

Slagwerkkrant Masterclass Room

Als je de trap op loopt naast de ingang van de Melkweg kom je bij de Slagwerkkrant Masterclass Room. Daar worden de hele dag door aantal masterclasses gegeven over allerlei handigheidjes en wetenswaardigheden voor drummers en percussionisten. Wil je hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want vol is vol.

12.00 - Mark Eeftens: Stokhouding en slagtechniek

Het oeroude thema nieuw leven ingeblazen! Slagtechniek en bewegen vanuit een natuurlijke invalshoek; ofwel hoe houd je je stokken vast en hoe maak je een ideale slagbeweging. En hoe voorkom je blessures? Mark Eeftens, redacteur Slagwerkkrant en drumschoolhouder te Breda, vertelt je alle ins en outs. Hij maakte de afgelopen acht jaar een studie naar stoktechniek, grip en beweging.

13.15 - Kim Weemhoff: De Zendo van Kim, percussie als drums

Kim Weemhoff is drummer en columnist van Slagwerkkrant Hij werd bekend met Diesel en Candy Dulfer en speelde veel in theatertours van Mathilde Santing en vele anderen. Eigen project: Odd & Scene. In Slagwerkkrant schreef hij een serie columns onder de titel "De Zendo van Kim". Vanuit dat perspectief behandelt Weemhoff de mogelijkheden percussie in je drumset en drumspel te integreren en met percussie zelfs een drumset samen te stellen.

14.30 - Jeroen de Rijk: Percussie in popmuziek

Jeroen de Rijk viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als percussionist in de popmuziek. Hij speelde bij de meest uiteenlopende artiesten, zoals Mezzoforte, Gino Vannelli, Candy Dulfer, René Froger en Jan Akkerman. Was sessiepercussionist op meer dan 200 cd’s. Heeft met Frits Landesbergen een cd-label opgericht. Een masterclass over het gebruik van percussie in de popmuziek.

15.45 - Dennis Boxem: Soundscaping, ontdekkingsreis op je drumstel

Met drums kan zoveel meer. Dennis Boxem, hoofdredacteur van de afdeling Tests in Slagwerkkrant, deelt zijn kennis en ervaring. Ontdek de vele mogelijkheden die je met nieuwe drumsounds kunt bereiken: scratchen op de snare, freehandtechniek, splash op snaredrum en je floortom als 808-bassdrum.

Naast de onderdelen die Slagwerkkrant presenteert, wemelt het van andere interessante panels, clinics en demo’s tijdens de Muzikantendag. Per uurblok heb je de keus uit maar liefst 16 programmaonderdelen. Een kleine greep:
  • The Case onder leiding van Hans Eijkenaar
  • Ritmesectieclinic met Krezip-drummer Bram van den Berg
  • Zuco 103 met Stefan Kruger: acoustic meets electronic
  • Interface Demo Center als je alles te weten wilt komen over opnemen en produceren

Kaarten kosten € 16 en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Melkweg, AUB Ticketshop, Uitburo (0900-0191 € 0,40 p.m.), Ticket Service (0900-3001250), 150 grotere postkantoren en de GWK stationskantoren.

De deuren gaan open om 10.30 uur, het programma start om 11.00 uur. Aansluitend is er de Sena Performers Muzikantennacht, met optredens van onder andere Johan, Solo, Voicst, Jawat! en Ninthe.

Check op de site van de Muzikantendag het volledige programma.

drummer links