Muzikantendag 2006: geslaagd jubileum
Met Dennis Leeflang, Kim Weemhoff, Jeroen de Rijk e.v.a
Slagwerkkrant Plus 01-06-2006 22:01
Zaterdag 27 mei organiseerde Buma Cultuur in samenwerking met Slagwerkkrant de tiende Muzikantendag in en om de Melkweg te Amsterdam. Je kon alles te weten komen over carrière maken in de muziek, financiële zaken, auteursrechten en subsidies. En natuurlijk een flinke hoeveelheid clinics en workshops, dus genoeg te genieten voor slagwerkers!Anton Goudsmit
De gitarist van onder andere New Cool Collective ziet muziek als Fjordenlandschap waarbinnen van alles kan gebeuren - zelfs zonder rijbewijs! De aftrap van de muzikantendag door Anton Goudsmit betekende meteen al een geslaagde dag. In oneven maatsoorten kon hij de dan al volle zaal stilkrijgen en laten genieten van zijn spel én zijn stem, want Anton zingt vaak gewoon wat hij speelt.

Lilian Vieira
De zangeres van Zuco 103 had in de ochtend al veel belangstellenden die de kneepjes van het zangvak wilde leren. Haar openingsboodschap was even simpel als logisch: wordt eerst een goede zanger(es) en ga dan pas nadenken over performance en uiterlijk. Tijdens de workshop van Zuco 103 later op de dag zong ze natuurlijk met de band mee. De band zelf liet zien en horen hoe een groove tot stand komt.

Dennis Leeflang
Tegelijk met Lilian Vieira gaf Slagwerkwereld-endorser Dennis Leeflang een knallende clinic The Max. Speciaal voor deze clinic kwam Dennis uit Moskou gevlogen en landde anderhalf uur voor het optreden op Schiphol. Van een jetlag was echter niets te merken. De drummer, die sinds enkele jaren in New York woont en werkt, was duidelijk op z'n gemak achter de drumkit.

Dennis Leeflang speelde nummers van Bumblefoot (tegenwoordig gitarist bij Guns n' Roses) en wisselde dat af met een helder verhaal over zijn ervaringen in New York. Wat blijkt? Overleven in het buitenland is minder moeilijk dan het lijkt:
"Het is voor een groot deel een kwestie van arbeidsethos. Wees professioneel, dus zorg dat je voor iedere sessie op tijd bent. Komen de anderen te laat in de oefenruimte, dan bereid ik me vast voor de klus van de dag erna."

In de Slagwerkkrant Masterclass Room werden de hele dag door masterclasses gegeven vol allerlei handigheidjes en wetenswaardigheden voor drummers en percussionisten.

Mark Eeftens
Mark gaf een zeer leerzame workshop over stokhouding en slagtechniek. Leerzaam omdat Mark iedereen betrok bij de clinic. Geen kijkworkshop dus, maar een actieve benadering waarbij je gewoon verteld werd wat je fout deed.

Kim Weemhoff
Zendomeester Kim speelt bij Mathilde Santing de drums en percussie. En voor die combinatie was hij juist gekomen; de benadering van drums als percussie of geluideninstrument. Je kunt veel meer met een drumstel doen dan alleen drummen.

Jeroen de Rijk
Percussionist van het eerste uur. Met inmiddels 25 jaar ervaring in de muziek was Jeroen de aangewezen persoon om een workshop over percussie in de popmuziek te geven. Van Led Zeppelin tot The Beatles, Jeroen liet horen dat percussie overal wel degelijk wat toe kan voegen. Ware het niet dat je wel 1000 verschillende truukjes kunt doen met een tamboerijn, in de praktijk sla je vaak gewoon de 2 en 4. Functionaliteit boven virtuositeit geldt dus ook voor percussionisten.

Dennis Boxem
Soundscaping, oftewel een ontdekkingsreis op je drumstel. Dat was de rode draad van Dennis Boxem's workshop. Hij vertelde uitgebreid over het creëren van nieuwe drumsounds: scratchen op een omgekeerde snare, de freehandtechniek waarmee Johnny Rabb bekend werd en hoe je jouw floortom omtovert tot een 808-bassdrum. Maar ook wat voor moois je kunt doen met de frames van een oude rototom, hoe je goedkoop je drumsticks pimpt en de onvermoede mogelijkheden van een kindertamboerijn.

Daarnaast wemelde het van andere interessante panels, clinics, showcases en demo’s tijdens de Muzikantendag. Een kleine greep:

The Case met Femke Weidema en TreeSkin
Niemand minder dan Hans Eijkenaar leidde The Case, een via OngekendTalent georganiseerde wedstrijd. Beide winnende acts, singer/songwriter Femke Weidema en de groep TreeSkin, met Raymond Riet op drums, doorliepen in één dag tijd alle aspecten van een carrière in de muziekindustrie. Op de voet gevolgd door pers, publiek en andere specialisten kregen beide acts aanwijzingen over spel- en zangtechnieken, zakelijk advies en namen ze een eigen song op.

Krezip-ritmesectie
Drummer Bram van den Berg en bassist Joost van Haaren verzorgden als ritmesectie van Krezip een workshop over hoe het geraamte van de liedjes van de band eruit zien. De noodzaak van luisteren en samenspelen kwam tijdens de workshop duidelijk naar voren, evenals een van Joosts grote inspiratiebronnen: Queen. Hiermee duidelijk makend dat eenvoud en herkenbaarheid vaak meer aanspreekt dan ingewikkelde partijen. Een interview met Bram over zijn werk bij Krezip kun je lezen én bekijken op deze pagina van Slagwerkwereld.com.

C-Mon & Kypski in The Engine Room
Draaitafeltovenaars C-Mon en Kypski (echte namen: Simon Akkermans en Thomas Elbers) stonden tijdens hun showcase niet op een podium, maar midden in de zaal met het publiek eromheen. Wie durfde, mocht zelfs tussen de draaitafels plaatsnemen om eens in The Engine Room te gluren. Een unieke blik in 'de ingewanden van de band'.

Kypski had zijn drumkit op een bijzondere manier samengesteld: waar de meeste drummers hun eerste tom plaatsen, had Kypski beschikking over zijn 'wheels of steel' en een mengpaneel. Samen met Daniel Rose en Jori Collignon, lieten C-Mon en Kypski horen hoe je digital beats, loops en samples op smaakvolle wijze combineert met akoestische drums.

San Andreas in de Engine Room
Ook San Andreas, de groep met Jeroen Jaquet op de drumkruk, bood het publiek een blik in The Engine Room. De Rotterdamse muzikanten speelden echter met zo veel volume en energie, dat niemand zich tussen de muzikanten waagde. Gelukkig werd de showcase regelmatig stilgelegd om vragen te beantwoorden.

Na de succesvolle Muzikantendag volgde de Sena Performers Muzikantennacht, met optredens van onder andere Johan, Solo, Voicst, Jawat! en Ninthe. En zo bleef het nog lang luidruchtig in Amsterdam...

drummer links