Extra notenwerk bij cursus Spelen
Shuffle I - Slagwerkkrant 142
Slagwerkkrant Plus 25-10-2007 02:51
In de cursus Spelen van Slagwerkkrant 142 braken wij een lans voor de shuffle. Daartoe presenteerden we een aantal veelvoorkomende shuffles.

In de pdf-download vind je nog zestien ritmes om je shufflekunsten verder te trainen.
De shuffle is een ritme dat moet rijpen: hoe langer je het doet, hoe beter het gaat rollen en lopen. Als je hem een tijdje niet speelt, moet je er vaak weer even inkomen.

Besteed nu ook extra aandacht aan het hihatpatroon:
  • De slagen die op de tel zitten speel je met een downstroke, je pols gaat omlaag, trekt ietwat hol, en je raakt de hihat met de hals van de drumstok.
  • De slagen die vlak vóór de tel zitten zijn upstrokes, je pols gaat omhoog als voorbereiding op de downstroke en je pikt in het omhooggaan nog even een slagje met de tip van de stok mee. De pols trekt hier even een beetje bol.

Op deze manier krijg je een mooie soepele beweging in je pols die van zichzelf al een mooie pulsering geeft en ook zorgt dat je het makkelijker volhoudt. In de aanleerfase maak je deze beweging overdreven groot, zodat de spieren de beweging goed aan kunnen leren. Als je ervaring toeneemt, kun je hem steeds kleiner maken en kun je dus ook steeds sneller ‘shufflen’.

Dan nu over de shuffles zelf:

  • 1 t/m 4 zijn familie van elkaar; meer van hetzelfde, maar allemaal wel eens ergens gebruikt.
  • 5 is juist lekker leeg en dus een van mijn favorieten.
  • 6 t/m 8 en 13 hebben geen bassdrum op de eerste tel, maar wel op de laatste achtste van de vierde tel. Daardoor krijg je het idee dat de eerste tel eerder komt dan verwacht. Dit wordt anticiperen genoemd en geeft vaak een stuwend effect.
  • 9 en 14 zijn weer lekker leeg. Heerlijk!
  • 10 t/m 12 zijn variaties op de Charleston shuffle die je vindt in het eerste deel van de cursus (SWK 142).
  • 15 en 16 zijn een soort halftime shuffles: de snare komt hier maar één keer in de maat, waardoor het tempo voor je gevoel halveert. Erg leuk om als afwisseling te gebruiken in een nummer met een gewone achtstenshuffle. Je breekt het nummer even af, laat het tot rust komen, zodat je daarna weer lekker naar een stevige climax kunt werken. De halftime maakt het effect daarbij veel sterker.

Oefenen?
Speel dan eens de ritmes met de volgende nummers in één reeks van totaal acht maten:

||: 8 –8 –8 –8 – 15 – 16 – 15 – 16:||Verslavend lekker he? Bij deze pleit ik voor het gebruik van meer shuffles in de popmuziek!

Tip:
Als de hele band al in shuffle speelt, kun je je afvragen of het nodig is om je hihat ook nog in shuffle te spelen. Het kan dan heel smaakvol zijn om je hihat lekker kaal in achtsten te spelen, zodat het geheel meer ademt. Met bass en snare blijf je dan natuurlijk wel in shuffle timing spelen, hè…

In Slagwerkkrant 143 gaan we kijken naar het toepassen van ghostnotes in de shuffle en een aantal speciale en moeilijkere shuffles zoals de Steve Gadd-shuffle, de bluesshuffle en de backward shuffle.

Veel shufflelol gewenst!
Mark Eeftens

Heb je nog vragen? Kijk verder op: www.drumschool.nl
drummer links