Tama Classic Hardware gepresenteerd op de NAMM
Lichtgewicht klassiekers met een moderne touch
Merknieuws 22-02-2018 01:02
Flatbase hardware is populair en ook Tama doet wat dat betreft een duit in het zakje. De Japanners hebben op hardware echter een reputatie hoog te houden, en ze zijn bij het ontwerp van de stands en pedalen dan ook niet over een nacht ijs gegaan.

De Classic Hardware serie bestaat uit twee bekkenstandaards, een snaredrumstandaard, een hihatpedaal en een bassdrumpedaal.

Bekkenstandaards
De bekkenstandaards zijn  echte ouderwetse bekkenstandaards, dus de tilters zijn gewoon voorzien van een vertanding. Wel zit er op ieder buisdeel een licht maar doeltreffend memorylock, waarmee je de instelling van je stands heel makkelijk kunt borgen. 

Snaredrumstandaard
Bij de snaredrumstandaard koos Tama er om twee redenen voor om af te wijken van het flatbase ontwerp. De belangrijkste is dat zo’n platte voet meer ruimte inneemt tussen je pedalen, en daarnaast is het moderne ontwerp toch iets stabieler. Wat wel blijft is het ouderwetse design van het mandje, al zijn de klauwen waarmee je de snaredrum vastzet wel aanzienlijk steviger dan vroeger. De hoek van het mandje is traploos in te stellen, en dat geeft je nét even wat meer vrijheid dan bij zo’n echte ouderwetse stand.

De pedalen
Bij de pedalen tref je een aantal features aan die echt heel onderscheidend zijn. Allereerst is daar de veerstelling van het hihatpedaal. Wil je meer veerspanning, dan trek je gewoon de trekstang iets verder naar beneden. Die wordt namelijk op z’n plaats gehouden door een met een drumsleutel te verstellen metalen borgring. Als je die trekstang naar beneden trekt, wordt echter ook de hoogte van je voetblad veranderd, en dat los je weer op door de complete buis van de standaard een stukje omhoog te stellen. Op papier klinkt het misschien als veel werk, maar in de praktijk ben je in onder de tien seconden klaar, en het is uitermate effectief. 

Rigoureus
Flatbase hardware is populair onder jazzdrummers en die spelen vaak ook op wat kleinere bassdrums. Nu is het bij een 18” of 20” bassdrum al snel erg moeilijk om het voor elkaar te krijgen dat de klopper een beetje in het midden van het vel terechtkomt. Je kunt de klopper wel korter maken, maar dan verandert ook het hele spelgevoel. Tama lost het probleem bij het Classic pedaal rigoureus op. Feitelijk is het ding niet meer of minder dan een moderne kopie van het fameuze Rogers Swiv-O-Matic pedaal. Net zoals bij dit Amerikaanse pedaal uit de jaren zeventig kun je namelijk het hele frame, met de daaraan bevestigde klopperas, in hoogte verstellen. Dat is iets meer werk dan bij het hihatpedaal omdat je ook de lengte van de ketting moet verstellen, maar je hebt het nog steeds in iets minder dan een minuut voor elkaar. De trekveer zit net zoals bij de Swiv-O-Matic in zijn eigen frame, dat je voor vervoer makkelijk kunt wegklappen.

Wil je meer weten over de Classic hardware, kijk dan op de website van Tama, of bekijk de onderstaande video's.
In Slagwerkkrant 204 (maart-april 2018) lees je een uitgebreide test van de Classic Hardware.