Video's cd presentatie De Avonduren
Kapabels kronieken in muziek gevat
On Stage 14-02-2012 15:36
Kapabel, de man met de verhalen, oftewel Abel Aelvoet is rapper, tekstdichter, verhalenverteller en creatief brein achter De Avonduren. Dit project presenteerde op 27 januari 2012 haar gelijknamig debuutalbum in de Kytopia studio's in Utrecht. Net als de plaat was de avond een vertellende presentatie; als drieluik gepresenteerd op drie locaties met drie verschillende optredens. De analen, bij het album bijgevoegd, geven aan dat zijn "reis tot een eind gekomen is." Voor Kapabel kan dit wel eens meer het begin van iets groots betekenen.

Op De Avonduren staan een verzameling van mythes, sprookjes en sages, verwoord door Abel Aelvoet en naar muziek gezet door een vijf-koppige band uit het Kytopia-collectief. Binnen dit collectief staan er zo af en toe wat muzikale huzarenstukjes op, zoals Kapabel, die het album door Simon Akkermans (C'Mon & Kypski) liet produceren en met Herman van Veen op Sjakie schildpad en de kreupele haas conceptueel gezien exact de juiste snaar raakt.

Vergelijkingen met Roald Dahl of andere betekenisvolle tekstdichters komen snel op bij de thematiek van De Avonduren. Onnodig want Kapabel heeft zijn eigen flow, zijn eigen muziek en heeft live een bijzondere eigen dimensie. Het is een ervaring die je kan laten dansen, filosoferen of gewoonweg laat genieten. De muzikale ondersteuning is genoeg voor een bijzondere avond, zeker als je wat moeite hebt de snelle teksten te volgen.

In een tijd van cultuurbezuinigingen is deze release met vertellingen een statement. Muziek, kunst, cultuur en drama vinden hun plek in het concept van De Avonduren. Kapabel is een nieuwe, authentieke verhalenverteller die de luisteraar meeneemt naar een andere wereld, zoals de oude radiohoorspelen dat deden en families een week lang uitkeken naar de volgende uitzending.

Kapabels kronieken zijn rijp om bijvoorbeeld in muzikale blogs, podcasts of in samenhang met Teo Shaffa in beeldvorm op een eigen channel uitgebracht te kunnen worden. Fans en luisteraars genoeg voor deze vrije verhalen in een unieke eigentijdse vorm.

De tour is inmiddels van start, en bij schrijven van dit artikel zijn vooralsnog de onderstaande speeldata bekend. Houd Kapabel in de gaten!

Tourdata
16 februari 2012 Doornroosje - Nijmegen
23 februari 2012 Rotown - Rotterdam
24 februari 2012 Helling - Utrecht
01 maart 2012 Mezz - Breda
14 maart 2012 Nieuwe Nor - Heerlen
16 maart 2012 Metropool - Hengelo
18 maart 2012 Hedon - Zwolle
19 maart 2012 Melkweg - Amsterdam
21 maart 2012 Luxor Live - Arnhem

De Avonduren bestaat live uit

  • Kapabel (Abel Aelvoet) - Vocalen

  • Marc Constandce - bandoneon

  • Bram Hakkens - drums/percussie

  • Frank Wienk - percussie

  • Dibbe van Laarhoven - bas

  • Niels Broos - toetsen

video player
drummer links