Kloosterclinic Hans Eijkenaar
On Stage 14-02-2004 00:09
Op 12 februari gaf Hans Eijkenaar de langverwachte clinic in Kunstencentrum het Klooster in Woerden. Zo’n 70 drummers wisten de weg te vinden naar de Kloostertuin, het bijbehorende theater van het Kunstencentrum.Hans Eijkenaar is tegenwoordig vooral bekend als de houthakker van Dulfer en de rockende drummer van Anouk. Maar zijn biografie en achtergrond laten een veel breder spectrum zien van zijn muzikale activiteiten. Zo is hij officieel klassiek geschoold (Hans speelt bijvoorbeeld ook vibrafoon) en ontwikkelde zich als Jazz- en Fusiondrummer waarna de Pop en de Rock ook tot zijn vakgebied gingen behoren. Inmiddels, zoals iedereen weet, is hij een van de meest allrounde en meest gevraagde en veelzijdige slagwerkers van Nederland. En, zo bleek tijdens de clinic, een begenadigd anekdoteverteller.

Tijdens zijn meer dan avondvullend verhaal kwam de rode draad steeds weer bovendrijven: bekijk en bespeel je instrument met verschillende benaderingen, zoek de mogelijkheden en leer te grooven met weinig. Kenmerkend voor Hans zijn stijl: “Ik speel steeds meer met steeds minder.”

Over improvisaties en benaderingen kan Hans uren uitwijden. Over de verschillen in sessies met Anouk en Michiel Borstlap tot improvisaties met Jimmy Haslip die titeltracks van albums worden. Met verhelderende uitleg over de benaderingen bij deze verschillende artiesten schepte hij een beeld dat herkenbaar is voor de stijl van de muziek. Aan de hand van zijn recente opnames voor een paar Idols nummers ging hij in op samenwerking met producers. De boodschap was hier dat een slagwerker de producer kan helpen bij het maken van (verschillende) drumpartijen en wijzen op de mogelijkheden die je met liedjes hebt.

Wat betreft materiaalkeuze is Hans duidelijk: “Het moet sterk zijn en blijven staan.” Sonor, waarop hij vrijwel zijn hele leven al speelt, geeft hem het dynamische bereik dat hij uit een drumkit wil halen.

Aan de hand van zijn meespeel-cd verduidelijkte Hans de mogelijkheden in benaderingen en liet de drummers in de zaal dit zelf toepassen waarbij hij kritisch en meedogenloos maar gericht opmerkingen en begeleiding gaf. Dit resulteerde in een masterclass waarbij de drummers op het podium zichtbaar vooruitgang boekten na vijf minuten door de meester onder handen te zijn genomen.

De aanleiding van de clinic was een stukje promotie voor pop/rockzangeres MEG. Hans is haar vaste drummer en kan met een clinic als deze MEG medepromoten. Dat bleek geen slecht idee na het horen van het afsluitende nummer waarmee Hans de avond beëindigde.

  • Lees ook het verslag van George Daams in het forum.
  • drummer links