Trommelrommeldag 2007
Tiende editie bomvol muzikaliteit
On Stage 06-06-2007 17:48
Op zondag 3 juni 2007 vond in Winterswijk de tiende Trommelrommeldag van Interdrum plaats. Een jubileum met een onderhoudende line-up, waaronder Slagwerkwereld.com-endorser Juan van Emmerloot, die voor de eerste keer het podium deelde met RoŽl Calister (foto links). De rode draad van de dag was dienstbaarheid in de muziek die je speelt, met soms een technische noot van de artiesten.De Trommelrommeldag is van oorsprong een ruil- en verkoopmarkt voor particulieren. Ook dit jaar kon je weer clinics bijwonen van gerenommeerde artiesten.

Dit jaar bestond het programma uit:
  • Daniele Chiantese uit ItaliŽ op Tamburo Drums
  • Bram van den Berg van Krezip, spelend op Tama en Zildjian
  • Juan van Emmerloot en RoŽl Calister op Sonor (Juan) en Meinl Percussie en cymbals (RoŽl)
  • Oscar Kraal op Yamaha

Daniele Chiantese
De uit ItaliŽ afkomstige Daniele Chiantese heeft al een hele staat van dienst met zijn 26 jaar. Op zijn achtste begon hij met drummen en heeft zichzelf in alle stijlen ontwikkeld. Zijn technische hoogstandjes vormden een spectaculaire opening van de dag onder de Venemansmolen in Winterswijk. Spelend op een hagelwitte Tamburo-set liet hij een overweldigende indruk achter qua snelheid en muzikaliteit. Deze jonge Italiaan is snel, technisch zeer begaafd en heeft een timing waar je u tegen zegt. Maar behalve zijn knappe allround-spel, speelt Daniele met zijn linkerhand net zo makkelijk de meest complexe patronen op de koebel als hij met zijn rechterhand doet. Opvallend aan zijn setup is de tweede hi-hat, die zich vlak naast de eerste bevindt, maar remote wordt bediend met een pedaal dat naast zijn rechter bassdrumpedaal staat. En dat alles met maar drie uur slaap voordat hij in Winterswijk aankwam.

De afgelopen twee jaar gaf Chiantese voor Tamburo meer dan 80 clinics op verschillende evenementen in ItaliŽ, Engeland en Duitsland. Hopelijk krijgen we in de toekomst meer van hem te zien in Nederland en BelgiŽ. In augustus begint hij met de opnames voor zijn eerste solo-album. Die zal naar eigen zeggen een veelheid aan stijlen bevatten.

Bram van den Berg
Drummer extraordinaire Bram van den Berg van Krezip, was de tweede drummer die de bŁhne betrad. Recent viel hij nog in bij Green Lizard (waar nu Jasper Dankaart de drumkruk definitief bezet) en tourde hij met hen door Duitsland. Met het optreden op Pinkpop vers in het geheugen, stapte hij net zo makkelijk op het iets kleinere podium in de Interdrum-tent. Bram over Pinkpop:

"Dat was zo raar. Ik was de hond aan het uitlaten en werd gebeld dat we op Pinkpop moesten spelen. Ik had geeneens tijd om zenuwachtig te worden! Maar dit doe ik net zo lief. Ik laat graag horen dat het gaat om het liedje en hoe je dat kunt benaderen. Ik heb net een nieuwe laptop die ik zo voor het eerst ga proberen. Dat zal vast wel fout gaan!"

Op een klein mankement na - Bram vergat zijn koptelefoon in te pluggen - verliep de clinic perfect. Met gedegen uitleg en zijn altijd vrolijke verschijning beantwoordde hij vragen uit het publiek en vertelde geanimeerd over hoe hij zich richt op in een band spelen. Bram liet uiteraard nummers van Krezip horen, maar ook van zijn andere projecten waarmee hij in het verleden gespeeld heeft.

Juan van Emmerloot en RoŽl Calister: Mixed Concepts
Slagwerkwereld-endorser Juan van Emmerloot en RoŽl Calister stonden voor de eerste keer samen op het podium om hun Mixed Concepts workshop te geven. Mixing Styles was dan wel het thema, maar Mixing Sounds is wat de heren vooral deden. RoŽl is meester in het creŽeren van geluiden mťt effectenpedaal en trapte de workshop af met een geweldige solo op de Chapi (hak) - bekijk de video en zie hoe RoŽl in 6/8 soleert over traditionele Curacaose ritmes.

Juan deed qua percussie niet onder voor de percussionist en soleerde net zo makkelijk met zijn handen op het drumstel als RoŽl op de conga's en bongo's.
Samen hadden ze een vol programma uitgewerkt, waarbij genoeg ruimte voor vragen was. En die vragen kwamen er veel en spontaan. RoŽl is een begenadigd en grappige spreker, die zijn les inhoudelijk zeer goed op orde heeft. Juan sprak over de verschillende geluiden die je uit je instrumenten kunt halen. Een drumstel is tenslotte een verzameling van instrumenten die je op veel verschillende manieren kunt bespelen.

Oscar Kraal
Als afsluiter stond Oscar Kraal op het programma. De drummer van onder andere Candy Dulfer, Rosa King, Postmen, Frank Boeijen en zijn eigen band Seven, is net als Bram van den Berg een echte liedjesdrummer. Met duidelijke bewoordingen en door zijn spel liet hij zien dat functioneel drummen vaak meer toevoegt dan spectaculaire hoogstandjes. Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij de woorden van Steve Jordan aan: "When you play something simple, it doesn't make it stupid."

En daarmee was ook Oscar, die veel van het laatste Seven-album liet horen, een waardige afsluiter van de tiende editie van de Trommelrommeldag.

Foto's en video's van de Trommelrommeldag vind je onder de tabbladen bovenaan het artikel. Uiteraard heeft ook iedere artiest een uitgebreid fotoboek van de dag met veel meer foto's!

drummer links