Bill Bruford meets Michiel Borstlap
'In Two Minds' live zichtbaar
On Stage 16-09-2008 01:29
Eind augustus gaf Bill Bruford met Michiel Borstlap een concert ter ere van hun nieuwe cd 'In Two Minds' in het SJU Jazzpodium in Utrecht. Nadat de twee meestermuzikanten elkaar vonden in Nijmegen in 2002 geven ze regelmatig concerten en werken hun 'Drum 'n' Piano'-concept steeds nauwkeuriger uit. Piano en drums: het blijft een meesterlijke combinatie waarin zowel Bruford als Borstlap in hun stukken grenzen verkennen waar veel toehoorders wellicht nog aan moeten wennen.In een uitverkocht SJUpodium stonden de twee grote namen samen op het podium om hun 'hobby'-project weer eens live ten gehore te brengen. In alle vrijheid in geest en spel deden de heren hun faam eer aan. Alhoewel de thema's natuurlijk aan de basis van de nummers liggen die gespeeld werden, lieten ze hun solo's en improvisaties de vrije loop. Het bracht het publiek een zeer verassende avond.

Bill Bruford is een van de meest bekende drummers die er rondlopen. Zijn werk met King Crimson, Genesis en Yes bracht hem aan de top van de drumwereld. En zijn boek 'When In Doubt, Roll!' is nog steeds een van de meest geciteerde uitspraken onder drummers. En rolls neerleggen in alle mogelijk denkbare combinaties kan hij nog steeds als de beste, dat bleek ook deze avond weer.

Behalve een goede en vooral muzikale drummer is Bruford ook nog eens uitzonderlijk grappig en wist het publiek te vermaken met zijn typische Britse humor. Grapjes over Max Roach die in slaap viel tijdens een King Crimson concert en blijvend herhalen dat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze op het podium doen, waren vermakelijk. Maar net zo makkelijk kan hij een serieuze noot maken als hij een ode aan diezelfde drummer brengt. Met een gedegen uitleg en interpretatie van Roach's Self Portrait leidde hij zijn solo in, gebaseerd op, maar vooral genspireerd door dit nummer.

Michiel Borstlap is al een aantal jaren Nederlands trots op de piano. Zijn werk loopt uiteen van jazz tot pop en op zijn laatste cd 'Eldorado' laat hij zien dat hij ook meer dance gerienteerde muziek tot zijn muzikale vocabulaire kan rekenen. Een opvallend hoogtepunt in zijn carrire is de opdracht die hij in 2003 kreeg van de Emir van Qatar voor het componeren van de Arabische opera 'Avicenna'. Andere namen waar Borstlap mee werkt(e) zijn: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Gino Vannelli, Pat Metheny, Jimmy Haslip, Han Bennink, George Duke, Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis.

Bruford en Borstlap hebben als duo drie releases uitgebracht:
  • Every Step A Dance, Every Word A Song (cd) 2004
  • Bruford-Borstlap - In Concert In Holland (dvd) 2005
  • In Two Minds (cd) 2008

De releases kunnen via de artistpage van Bill Bruford besteld worden. Foto's van het optreden vind je bij dit artikel en op de pagina's van het duo en hun eigen pagina's.

drummer links