Percussieclinic in Drumland
Luis Conte scoort in de eerste minuut
Slagwerkkrant Plus 23-06-2006 03:11
Doelpunt in de eerste minuut! De voor de gelegenheid in oranje Drumland-shirt gestoken Luis Conte pakt de maracas, zet een soepele groove in, zingt er een Cubaans liedje overheen en zet het publiek vanzelfsprekend tot klappen aan. Het kan niet meer stuk als de ene vette congariff na de andere volgt.Voor hem bedoeld als opwarming, voor het publiek al de hoogste kunst. Meinl Percussie tourt een maand lang door Europa met Luis Conte en Drumland in Badhoevedorp was de pleisterplaats voor Nederland. Veel drummers in de zaal, niet eens heel erg veel percussionisten. Conte, de man van duizend cd’s, speelt er meteen op in en past zijn programma aan. Veel gaat over muziek maken in het algemeen. Bij elke vraag weet Conte een veelbetekende anekdote te verzinnen. Hij lokt uit, hij zit vol humor en hij speelt erg goed.

Conte meldt dat hij deze clinictour in het teken van Afro-Cubaanse percussie wil stellen. Hij is poppercussionist, het meest bekend van tours met Madonna en Phil Collins, maar zijn roots liggen vanzelfsprekend in Cuba, zijn geboorteland. Zijn vette sound, gecombineerd met de typisch Cubaanse cross feel, maakt dat voornemen geheel waar. Hij gaat alle instrumenten in zijn set-up langs: conga’s, timbales, bongo’s. Hij legt de basis speels uit, gevolgd door informatie voor gevorderden.

In het vragenrondje komen vooral carrièrezaken aan bod. Heeft hij ooit in een salsaband gespeeld, is de vraag… En even later: speelde je ooit met Genesis? Een bassiste geeft aan dat ze in samenspel met percussionisten uit Cuba, Venezuela en Curaçao vaak stuit op discussies over de grooves, omdat die per regio toch net even anders aanvoelen. Wat moet je daar nou mee? Luis Conte:
‘Blijf ver weg van dat soort ruzies. Als iedereen naar elkaar luistert, mag er geen probleem zijn!’

Na de clinic, als het publiek het pand verlaten heeft, maakt Luis eens te meer duidelijk hoe tomeloos zijn energie is en welke passie hij heeft voor percussie. Hij begint mee te spelen met Femke Krone, Dwight Muskita en Martin Verdonk, die allen voor zijn clinic naar Badhoevedorp zijn gekomen. Wetende dat dit de vijfde tourdag in successie was, na Mafra (Portugal), Sevilla, Zaragoza en Barcelona, eigenlijk onvoorstelbaar.

De tour leidt Luis Conte verder langs België, Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk, Turkije, Engeland en Italië. Zie www.meinl.de.

drummer links