Premiere Slagerij van Kampen's Toccata da Fuga
Back to basics in nieuw theaterprogramma
Muzieknieuws 28-10-2018 09:38
Na 36 jaar heeft Slagerij van Kampen zichzelf opnieuw uitgevonden. Na twee keer twee jaar met blazers het land doorgetrokken te zijn is het nu weer puur slagwerk in de nieuwe show Toccata da Fuga, wat zoveel betekent als aangeraakt door vlucht.

Voor het eerst is Eric Dieteren, al lange tijd producer van de shows, nu ook artistiek leider van Slagerij van Kampen en zijn oprichters Willem van Kruijsdijk en Mies Wilbrink, al jaren woonachtig in Spanje, op afstand gebleven.

Lichtheid
De composities zijn ook voor het eerst geheel van de hand van alle vier de drummers Olaf Fase, Boudine van Slobbe, Clara de Mik, Johan Boere en toetsenist Robin van Vliet. En dat geeft merkbaar vrijheid en lichtheid. Het massieve van de zware trommels is natuurlijk nog steeds het handelsmerk, maar daar wordt mooi omheen gespeeld, met allerlei percussieinstrumenten, van woodblocks, metalen buizen en logdrum tot hang en darbuka en een vrij prominente rol voor de djembé. Voor het eerst was Burundi, altijd een belangrijke inspiratiebron voor hun ritmes, alleen nog voelbaar middels een collectebus voor op het podium.


v.l.n.r.: Olaf Fase, Clara de Mik, Boudine van Slobbe, Johan Boere

Bloedstrak
De slagwerkers krijgen alle vier de ruimte voor solospots, spelen duetten, en zijn als team misschien wel de beste formatie ooit. Individuele klasse wordt uitgespeeld, maar het is de teamgeest dat deze groep zo sterk maakt. Alles wordt bloedstrak gespeeld, lekker hard en erg goed uitversterkt (ik hoop dat alle theaterdirecties dit gewoon lekker toelaten) in een hippe lichtshow gevat. De toetsen van Robin van Vliet geven het slagwerk vaak een lekkere soundscape ondergrond en af en toe een melodische component. Maar het slagwerk prevaleert en de Slagerij is dus weer back to basics

Muzikale ode
In het persbericht waarin ze de tour aankondigen die met deze première officieel van start is gegaan lezen we: ‘Deze show is een indrukwekkende muzikale ode aan alle volken die onze planeet zo rijk maken. Soms groots en meeslepend, dan weer ragfijn en verstillend. Lang leve de verscheidenheid!’ En dat motto komt er helemaal uit als we tijdens het concert reizen van Azië naar Afrika en van Latijns-Amerika terug naar hier om al die invloeden te incorporeren. (Erk Willemsen)

Première, gezien op 25 oktober 2018, DeLaMar Theater, Amsterdam


Toccata da Fuga is vanaf 9 november door het hele land te zien, tot en met 7 juni. Check de agenda hieronder.

Trailer van de nieuwe show Toccata da Fuga

 


Tijdens de première hebben we een paar fragmenten gestreamed via Facebook Live. Check ze hier. 

Slagerij van Kampen website

Tour 2018-2019