Kai Strobel winnaar Tromp 2018
Elliott Gaston-Ross wint Jan Pustjens Press Prize, Nikolay Ivanov krijgt Publieksprijs
Muzieknieuws 18-11-2018 21:11
Vanmiddag, zondag 18 november, is Kai Strobel na een Finale op hoog niveau door de vakjury van de Tromp International Percussion Competition uitgeroepen tot winnaar van de 2018 competitie. Hij speelde in de Finale de compositie voor marimba door Andrew Thomas, Merlin, en net als de drie andere finalisten het speciaal voor Tromp Percussion geschreven werk door de IJslandse componist Daniel Bjarnason, Concerto for Solo Percussion and Ensemble, uitgevoerd door Asko|Schonberg.

foto's door Claudi Hansen

De 26-jarige Kai Strobel uit Duitsland, won zondagmiddag de eerste prijs van de TROMP International Percussion Competition 2018 in Muziekgebouw Eindhoven. “Polished, musically intelligent and mature. Experience and control and great lines, full of details”, aldus de vakjury. Bewonderenswaardig was de rust die van zijn spel uit ging. Hij was dé musicus van dit concours. 

Jan Pustjens Press Prize
De persjury bestaande uit René van Peer (Eindhovens Dagblad), Mathijs de Groot (Volkskrant) en Erk Willemsen (Slagwerkkrant) vond Elliott Gaston-Ross de beste performance geven, vooral ook wegens zijn solostuk voor pauken, Sturm van Bruno Hartl, en zijn begeesterde uitvoering van de compositie van Bjarnason. Met zijn twintig jaar heeft hij al een zondanige virtuositeit bereikt dat hij het veeleisende werk van de IJslandse componist nota bene uit het hoofd vertolkte, dynamisch en beweeglijk. 

Publieksprijs
Het publiek vond de derde finalist de winnaar, Nikolay Ivanov uit Bulgarije, ongetwijfeld ook wegens zijn bijzondere performance van de Partita voor viool nr 2 in d Chaconne, bewerkt voor marimba.

Zo vielen alle drie de finalisten in de prijzen, wat veel zegt over het niveau van de competitie dit jaar. De afgelopen week vonden Ronde 1, Ronde 2 plaats met 27 deelnemers. In de Halve Finale was plaats voor 8 slagwerkers.

Volledig concert en uitreiking op video
De Finale is via Youtube uitgezonden; bekijk 'm hier integraal.Meer prijzen
Kai Strobel won tevens de Willem Vos Prijs voor de beste uitvoering van een werk door een componist uit Nederland met zijn interpretatie van Totem I & Totem II van Arnold Marinissen. Karmit Fadael won de compositiewedstrijd.

De volledige prijzenlijst van Tromp 2018:

  • Eerste prijs, € 15.000: Kai Strobel (Duitsland);
  • Tweede prijs, € 10.000: Nikolay Ivanov (Bulgarije);
  • Derde prijs,  € 7.000: Elliott Gaston-Ross (Groot-Brittannië);
  • Willem Vos Prijs, voor de beste uitvoering van een compositie van een Nederlandse componist, € 500: Kai Strobel;
  • Persprijs, € 2.000: Elliott Gaston-Ross;
  • Vrienden van TROMP publieksprijs, € 3.000: Nikolay Ivanov;
  • De Annelie, de jeugdjury kiest voor De Annelie een eigen winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, mogelijk gemaakt door de Vrienden van TROMP € 1.000: Oliver Xu (VS).


Kai Strobel

Jury
De internationale vakjury TROMP 2018 bestond uit Michael Burritt (VS), Martin Grubinger (Oostenrijk), Momoko Kamiya (Japan), Arnold Marinissen (Nederland), Mark Pekarsky (Rusland), Emmanuel Séjourné (Frankrijk) en Ruwen Yang (China).

Slagwerkkrant was partner van Tromp Percussion 2018.

DE FINALISTEN

Elliott Gaston-Ross (1988) is van oorsprong Brits, maar studeert tegenwoordig in Oostenrijk aan de Anton Bruckner Privatuniversität Linz bij Bogdan Bacanu en Leonhard Schmidinger. In 2014 was hij slagwerk & concerto finalist in het BBC Young Musician concours en in 2015 was hij halve finalist en won hij de Wave Quartet Award in de PercussivLinz International Marimba Competition. Elliott speelde met o.a. het National Children’s Orchestra of Great Britain en speelt nu bij het Bruckner Orchester Linz als ‘Akademie’ slagwerker. Zijn concerto debuut met het BBC Scottish Symphony Orchestra werd live uitgezonden op BBC 4 tv en BBC3 radio. 

Nikolay Ivanov (1995) studeerde aan het CRR Conservatorium Maurice Ravel in Paris bij o.a. Jean-Baptiste Leclère en aan het conservatorium CRR Saint-Maur-des-Fossés. Inmiddels studeert hij aan het conservatorium in Genève bij Christophe Delannoy, Philippe Spiesser, François Desforges en Claude Gastaldi. Hij won eerder o.a. in de International Percussion Competition van TimiÈ™oara in Roemenië de derde prijs (2014) en eerste prijs (2012). In zijn geboorteland Bulgarije won hij onder meer drie opeenvolgende jaren de eerste prijs in de International Youth Music Competition “Hopes, Talents, Masters” in Dobrich (2010, 2008, 2007) en de eerste prijs in het PENDIM internationale concours voor slagwerkinstrumenten in Plovdiv in 2009. Nikolay treedt op met slagwerkensemble Accent in Bulgarije, Duitsland en Frankrijk.

De in Duitsland geboren Kai Strobel (1992) studeerde aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart bij Marta Klimasara. Nu studeert hij in Oostenrijk aan de Anton Bruckner Privatuniversität in Linz bij Bogdan Bacanu en Leonhard Schmidinger. Kai is een laureaat van het Duitse Jugend Musiziert en won de eerste prijs en publieksprijs in de PercussivLinz International Marimba Competition in 2015. In het internationale ARD Muziekconcours behaalde hij in 2014 de Halve Finale. Kai speelde als solist o.a. met de Lübecker Philharmoniker en de Württembergische Philharmonie Reutlingenen hij maakte cd-opnames met het Wave Quartet en trompettist Simon Höfele.